x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf
Praatjuf

Een to­e­komst met een BITE!

Geschreven door: Maaike Hendriks op 11 november 2020

Leestijd 8 minuten 8 min

Een toekomst met een BITE

Al bijna 20 jaar is Praatjuf een erkend stagebedrijf voor studenten van de Logopedie Opleidingen en al ruim zes jaar werken wij samen met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Tijd dus om Eveline Maljers, Academiemanager Logopedie van de HAN, een aantal vragen te stellen.  

Fijn dat je tijd voor ons wilt vrijmaken. Wat is je functie binnen de HAN?
"Ik ben samen met de directeur en vijf andere academiemanagers verantwoordelijk voor de gehele Academie Paramedische Studies, waarbij ik de opleiding Logopedie als aandachtspunt heb. Als academiemanager, oftewel leidinggevende van de opleiding Logopedie, ben ik eindverantwoordelijk voor onder meer de processen, kwaliteit, het personeel en de studenten van deze opleiding."

Een mooie en ook uitdagende functie, zeker in een tijd dat er steeds minder jongeren zich aanmelden voor de opleiding Logopedie. Hoe werven jullie nieuwe studenten?
We zijn altijd in beweging en proberen mensen enthousiast te maken voor ons beroep. Dit doen we door minder bescheiden te zijn en meer zichtbaarheid te creëren. We laten logopedisten tijdens hun opleiding tot bloei komen: individueel en met elkaar.

Meer zichtbaarheid dus. Hoe laten jullie zien dat het werk van een logopedist onmisbaar is?
In deze tijd zien we hoe belangrijk het werk van een logopedist is bij het herstel van Covid-19 maar ons werk is altijd al onmisbaar geweest! Om dit te laten zien en onze opleiding meer aandacht te geven hebben we onze visie recentelijk aangescherpt: "Samen naar een toekomst met een BITE". Hier staat de B voor betrokken logopedisten die met cliënten meeleven en vragen wat hen beweegt. Dit vertalen we naar een persoonlijke benadering.
De I staat voor interprofessioneel, dat is de manier hoe wij als logopedisten werken: we kijken met een open blik en weten waar we het over hebben. De kennis en kunde van verschillende disciplines brengen we samen.
De T staat voor talentvol; we weten als logopedisten waar we goed in zijn en laten dit ook zien. We blijven ontwikkelen & ontdekken binnen ons vakgebied, hebben focus, ervaren plezier en passie én we leren van elkaar.
Ten slotte de E van experts. De logopedist is de expert op het gebied van communicatie, we weten alles van de diverse facetten binnen ons vak en blinken uit daar waar het talent zit, namelijk op gebied van stem, gehoor, spraak, taal en slikken.

Jongeren die voor onze opleiding kiezen werken graag met mensen, willen hen verder helpen in hun leven. Ze hebben liefde voor communicatie en stem. Maar het is meer dan dat.

En hoe lopen de logopedisten bij jullie straks met diploma de deur uit?
We vinden het belangrijk dat iedere logopedist in de opleiding tot bloei komt. Dat ze straks klaar zijn voor het werkveld, hun talenten inzetten, samen kunnen werken en met andere (para)medici werken aan de gezondheid van cliënten. Hierbij wordt de deskundigheid van onze logopedisten ingezet om de communicatie van de cliënt te verbeteren. Nadat ze hun diploma hebben gehaald stopt het leren niet, je blijft je als logopedist altijd ontwikkelen. Ook is het belangrijk om kritisch naar jezelf te blijven kijken: waar wil je in uitblinken? Tijdens de opleiding vinden we het dan ook belangrijk dat een stage aansluit bij deze talenten en ambities van de student. Wij staan voor een leven lang leren.

Over stages gesproken: de relatie met Praatjuf bestaat al meer dan zes jaar. Hoe ziet deze samenwerking eruit?
Het team van Praatjuf begeleidt jaarlijks 1 á 2 studenten en we zijn erg blij met dit stagebedrijf. Naast dat we altijd positieve reacties ontvangen van onze studenten, ze zijn enthousiast over de diversiteit aan cliënten en de goede begeleiding, is oprichtster Maaike aangesloten bij onze beroepenveldcommissie. Ik vind dat mooi: een samenwerking gaat namelijk verder dan alleen een stageplek beschikbaar stellen. Zo zei Maaike: "Mochten jullie een gastcollege willen verzorgen over hoe je als logopediste jezelf goed in de markt kunt zetten, dan kunnen wij daar zeker iets in betekenen!" Het gaat over betrokkenheid naar en leren van elkaar en over je eigen grenzen heen kijken. Daar word ik blij van.

Kan je iets meer vertellen over de beroepenveldcommissie? 
Door middel van deze commissie staan we in verbinding met het werkveld. Doel is dat we gevraagd en ongevraagd advies krijgen van de leden binnen deze commissie, dus ook van Praatjuf. We bespreken verschillende thema's zoals innovatie binnen de logopedie of praktijkgericht onderzoek en brainstormen samen op basis van kennis en specialisme. Dit zijn voor mij waardevolle momenten: je hoort van het werkveld hoe het gaat met stagiaires op de werkvloer en wat zij onze opleiding nog zouden adviseren. Door deze innovatieve ideeën kunnen wij blijven ontwikkelen en verbeteren. Zo maken we samen de opleiding nog een stukje mooier en draagt iedereen een steentje bij.

Mooi! Deze partnerships zorgen uiteindelijk ook voor goed geschoolde logopedisten in de toekomst. Het is dus een gezamenlijk belang om voldoende stageplekken te genereren.
Jazeker. We moeten met elkaar investeren in de logopedisten van de toekomst. De instroom van het aantal studenten wordt landelijk steeds minder. Daarom moeten we met elkaar de jongeren enthousiast maken voor ons beroep en daarbij zijn we gezamenlijk verantwoordelijk om goede, uitdagende stageplekken aan te bieden.

Ten slotte zegt Eveline: "Wij ontwikkelen talenten met focus, plezier en passie. Daar begint het mee. We laten met elkaar zien hoe waardevol ons beroep is en daar moeten we in blijven investeren. We kunnen het alleen samen mooier maken."

Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.


Praatjuf

Vind je dit een leuk artikel? Deel hem dan!

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meer nieuws

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf

Inschrijven

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen