news-detail-img news-detail-overlay

Eet- en drinkproblemen bij kinderen en volwassenen

"Het eten kost zo veel moeite!"

woensdag, 30 augustus 2017

Eet- en drinkproblemen komen regelmatig voor bij zowel kinderen als volwassenen. Bij sommige baby's lukt de overgang van borst- naar flesvoeding niet. Volwassenen kunnen na een beroerte problemen krijgen met eten en/of drinken. Ook bij de ziekte van Parkinson kunnen deze klachten optreden. Een Praatjuf (voor kinderen)/ Praatcoach (voor volwassenen) logopedist kan hulp kan bieden. 

Eet- en drinkproblemen bij kinderen.

Als een baby borstvoeding krijgt en daarna weigert om uit de fles te drinken kan dit lastig zijn. Kinderen kunnen moeite hebben met het leren zuigen, het eten van een lepel en/of kauwen. Wanneer een gezin samen eet, dan zou dit een moment van rust moeten zijn. zijn, kan dit spanning opleveren. Dit is vaak van tijdelijke aard. Echter wanneer er sprake is van kinderen met een handicap of spierziekte kan het langdurig zijn.

Slikproblemen bij volwassenen

Door een beroerte, ziekte van Parkinson of een spierziekte kunnen spieren en zenuwen in het mondgebied beschadigd raken, waardoor er klachten kunnen ontstaan met eten en drinken.

Dit kan een belemmerende factor zijn op sociaal gebied. Mensen durven niet meer in het bijzijn van anderen te eten en drinken omdat dit anders verloopt dan normaal. Ook de gezondheid kan in gevaar komen, denk hierbij aan steeds terugkeren van longontsteking en gewichtsverlies als gevolg van verslikken.

Logopedie

Logopedie kan uitkomst bieden door therapie gericht op eet- en drinkproblematiek en het geven van adviezen aan cliënt en omgeving. Samen zoeken we naar de beste manier om te helpen. De logopedisten van Praatjuf/ Praatcoach werken nauw samen met andere disciplines om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken. 

Neem contact met ons op voor meer informatie en advies. Of kijk op de Praatcoach website.

Recensies

Download de praatjuf LOGOPEDIE CHECK APP

De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
Heeft u twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling van uw kind dan kunt u in deze app een logopedie-CHECK doen.


Praatjuf groot Praatjuf klein

Powered by Wallbrink Crossmedia © 2021