Leestijd 5 minuten 5 min
Het is een feit dat overal om ons heen tekst is. Denk maar eens aan het neerleggen van een briefje om te laten weten dat je nog even naar oma bent, of het sturen van een Whats App berichtje. Een boodschappenlijstje, borden met straat- en plaatsnamen, tekst op een bordspel of ondertiteling bij een TV programma of film. Daarbij is goed kunnen lezen essentieel om mee te kunnen komen op school. Het is voor een groot deel bepalend voor het niveau van de vervolgopleiding, en daarmee voor de toekomst van je kind. Daarom is het belangrijk dat de leesontwikkeling van je kind goed verloopt. Om bijtijds actie te ondernemen als je kind bijvoorbeeld niet hoort met welke letter een woord begint…
Waar het om draait is dit: De voorwaarden voor de leesontwikkeling worden al direct in het eerste jaar van de basisschool gelegd. In de eerste 3 leerjaren doorlopen kinderen een vaste opbouw. Ze leren dat woorden uit letters bestaan en hoe deze letters heten. Tevens leren ze het verschil te horen tussen klanken of woorden die op elkaar lijken. Tussen de letters die je hoort in een woord en hoe je van letters een woord kunt maken.
Leren lezen is voor veel kinderen een leuke ontdekkingsreis. Ze zien om zich heen woorden en letters die ze willen lezen. Ze vragen steeds vaker “Wat staat daar?” als ze bijvoorbeeld in de supermarkt lopen.
Maar wat nou als een kind geen interesse heeft voor lezen, woorden en letters? Op school wordt verwacht dat ze de letters leren en kunnen horen met welke letter een woord begint en waar dat woord op rijmt. Daarnaast moeten kinderen in het derde schooljaar van losse letters een woord kunnen maken b-oo-m, ‘boom’ en een woord opdelen in losse klanken. Dit zijn de auditieve vaardigheden van een kind die nodig zijn om te leren lezen. Als je merkt dat jouw kind hier moeite mee blijft houden. Als je merkt dat je kind niet nieuwsgierig is naar letters en woorden. Wanneer de leerkracht aangeeft dat hij of zij niet mee kan komen in de klas, dan kan de logopedist iets betekenen.
Kleine veranderingen kunnen leiden tot grootse resultaten. De logopedist doet eerst onderzoek naar de taal- en spraakontwikkeling om te achterhalen waar de oorzaak van het leesprobleem zit. De logopedisten van Praatjuf werken nauw samen met de scholen om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken. Het is voor kinderen erg belangrijk, dat zij vooral met plezier naar Praatjuf komen. De therapie voor kinderen wordt daarom altijd op een speelse wijze gegeven. Het voelt niet als leren, waardoor onopvallend de benodigde vaardigheden geoefend worden.
Heb je twijfels over de taalontwikkeling van je kind? Neem dan contact op voor advies of therapie.
Download dan de praatjuf app
Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.
Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen