x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf
Praatjuf

Hoe lo­go­pe­die en zo­mer­va­kan­tie hand in hand gaan: 6 Zon­ni­ge tips

Geschreven door: Dominique van den Boogaard op 07 juli 2023

Leestijd 7 minuten 7 min

De zomervakantie staat voor de deur! Zes hele weken vrijheid, waarin je volop kan genieten van quality time met je gezin. Maar, wat betekent dit voor de logopediebehandelingen van je kind? Kunnen zes weken zonder logopedie schade aanrichten? Hoewel het verleidelijk is om de logopedie gedurende de gehele zomervakantie te pauzeren, kan een te lange onderbreking nadelig zijn voor de voortgang van je kind. Dit is te voorkomen met deze praktische  tips om logopedie en vakantie moeiteloos te combineren. Hiermee kan je kind optimaal aan het nieuwe schooljaar beginnen, zónder een stap terug te doen.

Tip 1: Slimme pauzes: alleen tijdens je vakantie

Een lege agenda is heerlijk, maar laten we niet vergeten dat een te lange pauze in de logopediebehandeling geen gunstig effect heeft op de vooruitgang van je kind. Daarom raden wij aan om de therapie alleen gedurende de periode dat jullie daadwerkelijke op vakantie zijn te onderbreken. Voor de meeste gezinnen betekent dit een logopediepauze van 2 à 3 weken. Gedurende de overige weken is het juist verstandig om je kind de logopedielessen te laten volgen, zodat hij of zij het nieuwe schooljaar met volle taalkracht kan starten.

Tip 2: Taalavonturen in het buitenland

Voor gezinnen die maar liefst 5 à 6 weken naar het buitenland gaan, is extra aandacht voor het oefenen van de Nederlandse taal essentieel. Vooral tijdens familiebezoeken wordt er vaak in de taal van het land gesproken. Dit kan leiden tot taalverval. Neem daarom de tijd om de Nederlandse taal op een speelse manier te blijven oefenen. Bijvoorbeeld door het spelen van (bord)spelletjes. Stimuleer je kind om veel Nederlands te praten.

Tip 3: Maak van de zomer een taalspeeltuin

De zomervakantie is de tijd waarin je elkaar meer ziet én spreekt. Dat is dus een mooie gelegenheid om meteen de taalvaardigheid van je kind te oefenen. Je kan dit op een onopvallende manier doen door taal te verweven in alledaagse activiteiten. Stel bijvoorbeeld vragen over de omgeving terwijl je samen wandelt, fietst of in de auto zit. Als je langs een meer komt, kunnen jullie om de beurt een woord noemen dat met een meer te maken heeft, zoals water, vissen, hengel, insecten, steiger en boot. Stelvragen over kleuren die je om je heen ziet:  “Welke kleur heeft die voordeur” en “welke kleur heeft die auto.” Oefen begrippen zoals ‘onder’ en ‘boven’, ’in’ en ‘uit’ door hier vragen mee te stellen: “Wat voor een dier zit op dat schuurtje?” Hiermee stimuleer je de taalontwikkeling van je kind zonder dat het als een taalles aanvoelt.

Tip 4: Speel (bord)spelletjes

Neem de tijd om (bord)spellen met je kind te spelen. En kijk op de Praatjuf oefenpagina, daar staan heel veel leuke logopedie oefeningen en -spelletjes, waarmee je onopvallend de taal oefent. Dit is de ideale manier om een terugval in de taalvaardigheid van je kind te voorkomen en de ontwikkeling te laten doorgaan. 

Tip 5: Verweef taal spelenderwijs

Tijdens de zomer heb je doorgaans meer tijd en ruimte om spelenderwijs met taal bezig te zijn. Dit kan heel eenvoudig door je kind opdrachten te geven en vragen te stellen, bijvoorbeeld in de supermarkt. “Waar liggen de citroenen?” Of: “Pak de gezeefde tomaten en de spaghetti.” Zorg ervoor dat je op het taalniveau van je kind zit en maak gebruik van Zomer- of Doe boeken. Deze bevatten leuke verhalen, spelletjes en strips die de taalontwikkeling bevorderen. 

Tip 6: Ondersteuning van Praatjuf

Praatjuf staat altijd klaar om je kind te helpen, ook tijdens de vakantieperiode. Maak gebruik van deze ondersteuning en blijf in contact met je logopedist. Bespreek vóór de vakantie (dat kan nu al) met je behandelend logopedist, welke oefeningen het beste zijn voor je kind en waar je op moet letten. 

Zo gaan logopedie en zomervakantie hand in hand

Met de juiste aanpak kan je een geweldige zomervakantie beleven én de logopedie van je kind optimaal houden. Hiermee kan je een terugval in taal en spraak voorkomen. Neem de tijd om te genieten van je gezin, en vergeet niet dat taalontwikkeling altijd doorgaat. Door taal slim te verweven in dagelijkse activiteiten, met taalspelletjes, zomerboekjes en de hulp van Praatjuf, kan je ervoor zorgen dat je kind optimaal voorbereid is op het nieuwe schooljaar. Dus maak van deze zomer een taalspeeltuin en laat de woorden dansen in de zon!

Neem contact op met Praatjuf als je specifieke vragen hebt over hoe logopedie en de zomervakantie hand in hand gaan. 


Praatjuf

Vind je dit een leuk artikel? Deel hem dan!

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meer nieuws

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf

Inschrijven

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen