x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf
Praatjuf

Hoe ver­loopt nor­ma­le taa­lont­wikke­ling en wan­neer is lo­go­pe­die raad­zaam?

Geschreven door: Dominique van den Boogaard op 05 mei 2022

Leestijd 7 minuten 7 min

Is de taalontwikkeling van mijn kind normaal? Of loopt hij/ zij achter? Wanneer je weet hoe de taal zich hoort te ontwikkelen, heb je een richtlijn voor de taalontwikkeling van je kind. Elk kind doorloopt de taalontwikkeling in zijn eigen tempo. Er kan frustratie, boosheid en onzekerheid ontstaan als je kind zich niet goed kan uiten. Logopedisch onderzoek is nodig om te kijken of er een stoornis is in de taalontwikkeling. Na dit onderzoek kan het geven van adviezen al voldoende zijn en in andere gevallen kan therapie helpen.

Taalontwikkeling bij peuters

‘Mijn peuter praat nog niet zo goed….’ De spraak- en taalontwikkeling van een kind start al in de eerste maanden. De eerste geluidjes, brabbelen, oogcontact maken, horen daar allemaal bij. De omgeving is hierbij heel belangrijk als voorbeeld en stimulering.  
Voor het leren van de taal gaat een kind door verschillende fasen. Een kind leert door zijn of haar omgeving. Alles wat het kind hoort, ziet en voelt, kan zijn of haar ontwikkeling stimuleren. Brabbelen, herkennen van de stem van papa of mama en de eerste woordjes zijn essentieel in de taalontwikkeling van een kind. Het is belangrijk dat kinderen kunnen aangeven wat ze willen en dat leren ze door te ervaren.

Twijfel je of de taalontwikkeling van je peuter voldoende is?

Wij krijgen vaak vragen zoals: ‘Mijn kind is 2 jaar en praat nog helemaal niet, is dat normaal?’ ‘Mijn kind is 3 jaar en zegt sommige klanken nog niet goed, moet ik daar iets mee?’ Als je kind 3 jaar is en hij/ zij is voor een onbekende niet of nauwelijks verstaanbaar, dan is dit een signaal om de logopedist in te schakelen. Ieder kind ontwikkelt zich op een andere manier. Het ene kind is snel met lopen, het andere kind is snel met praten. Er is geen goed of fout. Wat wij heel belangrijk vinden, is het voorkomen dat een kind gefrustreerd raakt bij het praten. Of dat een kind negatieve ervaringen krijgt, omdat het niet verstaan en begrepen wordt. 

Taalontwikkeling bij kinderen 

Kinderen hebben normaal gesproken rond de leeftijd van 8–10 jaar hun taalvaardigheden goed ontwikkeld. Dat wil zeggen dat ze verstaanbaar praten, zowel qua uitspraak en volume en dat hun woordenschat past bij hun leeftijd. Hierdoor kunnen ze meedoen aan gesprekken en begrijpelijk vertellen wat ze meegemaakt hebben. Bij een leeftijd van 5 jaar moet je kind verstaanbaar zijn voor anderen. De /r/ en de /sch/-klanken kunnen dan nog lastig zijn.
Daarnaast kunnen zich in de spraakontwikkeling problemen voordoen als slissen, binnensmonds spreken, te snel praten of door de neus spreken. Wanneer dit zich voordoet kun je ook contact opnemen met de logopedist. Er zal dan naast de spraak gekeken worden naar open mondgedrag, duimen en slappe spierspanning in het mondgebied.

Twijfel je of de taalontwikkeling van je kind voldoende is?

Wanneer je kind in korte zinnen praat, weinig woorden kent of moeite heeft om op woorden te komen. ‘Kromme zinnen’ maakt, moeite heeft met het begrijpen van opdrachten, thuis of op school, of moeite heeft met het vertellen van een verhaal. Dan kunnen dit signalen zijn voor een probleem in de taalontwikkeling.
‘Als mijn kind een verhaal vertelt, begrijp ik vaak niet wat het bedoelt….’ Wanneer mensen denken aan logopedie, dan wordt er vaak gedacht aan het niet goed uitspreken van woorden. Je kan echter ook bij logopedie terecht, wanneer je kind moeite heeft met het duidelijk vertellen van een verhaal.  

Kinderen vertellen vaak over wat ze hebben meegemaakt of over iets wat er is gebeurd. Soms zijn deze verhalen niet te begrijpen. Dit kan zijn doordat ze moeite hebben met het scheiden van belangrijke en minder belangrijke informatie. Of dat kinderen van de hak op de tak springen of verzanden in details. Vaak is de woordenschat en zinsbouw wel voldoende, maar vinden ze het lastig om dit op een juiste manier toe te passen in hun taalgebruik. De taalvaardigheid is dan onvoldoende. 

Kinderen vinden het leuk om naar logopedie te gaan

Juist kinderen, die extra aandacht van een logopedist nodig hebben, vinden het leuk om in een veilige omgeving spelenderwijs te leren. Praatjuf creëert prettige omgeving om de taal- en spraakontwikkeling te stimuleren. Kunnen zeggen wat je wilt en je verstaanbaar kunnen maken, is belangrijk. Taal is essentieel voor de ontwikkeling van lezen en schrijven. Zonder taal en een goede uitspraak kom je niet ver!

Heb je twijfels over de taalontwikkeling van je kind? Of wil je gewoon advies? Neem dan contact op met Praatjuf.

Praatjuf

Vind je dit een leuk artikel? Deel hem dan!

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meer nieuws

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf

Inschrijven

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen