x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf
Praatjuf

Lezen le­vert VEEL meer op dan je zou den­ken!

Geschreven door: Dominique van den Boogaard op 12 december 2022

Leestijd 9 minuten 9 min

De leesvaardigheid van veel mensen is slecht, en wordt alleen maar slechter als er niets aan gedaan wordt. Bewustwording van het belang van leesvaardigheid is een belangrijke stap om dit tij te keren. Inspectie van het Onderwijs meldt op 13-12-2022 in hun nieuwsbericht dat de leesvaardigheid van leerlingen in het basisonderwijs is gedaald ten opzichte van 10 jaar geleden. Aan het einde van groep 8 kan slechts de helft van de leerlingen goed genoeg lezen om te kunnen functioneren in de maatschappij. Vaak worden scholen en de overheid erop aangesproken om de leesvaardigheid te verbeteren, maar als ouder kun je uiteraard ook een grote rol hierin gaan nemen. Het is dan wel belangrijk dat je weet WAAROM het lezen zo belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind. Lezen levert namelijk veel meer op dan je zal denken. En zodra jij je daarvan bewust bent, zal het jou minder moeite kosten om jouw kind te helpen met lezen.

Waarom is lezen belangrijk, een film kijken is toch hetzelfde?

Ken je dat? Je hebt een goed boek gelezen en later zie je de verfilming van dat boek. Dat valt altijd tegen! Bij een boek word je helemaal in het verhaal getrokken. Je maakt je een voorstelling van de sfeer, de omgeving en het uiterlijk van de personen. Je verplaatst je in de hoofdpersoon, in het karakter en de gemoedstoestand. De ene keer is hij/zij verdrietig, de andere keer zelfverzekerd of boos. Daarbij lees je precies wat hij of zij denkt, alle afwegingen en waarom bepaalde keuzes gemaakt worden.
Een film kan iemands gedachtengang niet weergeven! Daarbij hoef je niet meer te bedenken hoe de omgeving en de personen eruit zien, want dat is allemaal al voor jou verzonnen.

Lezen is dus belangrijk voor de ontwikkeling van je creativiteit én om je te leren verplaatsen in anderen. Je leert dat er andere manieren zijn om met bepaalde zaken om te gaan en je leert dat andere manieren ook goede resultaten op kunnen leveren. Door het lezen van een boek leer je de verdieping in de taal, inzicht in de betekenis van taal, woorden en uitdrukkingen. Dat wil zeggen: je leert niet alleen te luisteren naar wat mensen zeggen, maar je gaat ook de diepere laag herkennen. De onderliggende gedachten, waardoor je beter begrijpt wat ze eigenlijk bedoelen.

Waarom lezen (basisschool)leerlingen niet graag?

Veel kinderen slaan woorden in een zin over, omdat ze de betekenis niet goed kennen. Hierdoor begrijpen ze niet waar een verhaal over gaat. Stel je voor dat je het woord ‘zonder’ weglaat in een zin of ‘waardoor’. Dan mis je meteen een belangrijk stuk informatie die je nodig hebt om de rest van het verhaal te snappen. Door het weglaten van woorden wordt je niet ‘in een verhaal getrokken’. Als er bij een film stukjes missen, dan is het verhaal ook niet te volgen en haak je halverwege af. Je kan je kind helpen met de moeilijkere woorden door regelmatig boeken of tijdschrift artikelen te bespreken. 

Daarbij lezen leerlingen vaak monotoon, ook als ze niet hardop lezen. Dat maakt lezen saai! Door variatie aan te brengen in toonhoogte, volume, tempo en accent, wordt lezen direct leuker. Bespreek dit maar eens met je kind. Lees een stuk voor uit een boek of tijdschrift. Lees eerst monotoon, dus heel saai alle woorden op dezelfde manier. Doe daarna je best om het stuk zo leuk mogelijk voor te lezen, dus met hoge stemmetjes, afgewisseld met zware lage stem, harder en zachter, met een accent of als een bepaald type persoon. Maak de tekst spannend, leuk of gevoelig. Laat je kind hetzelfde doen met een stuk tekst. Door eerst te overdrijven, maak je het verschil duidelijk. Vraag je kind daarna regelmatig om een stukje voor te lezen, zodat je in de gaten kan houden of het lezen afwisselender is geworden.

Wat levert het op als mijn kind meer gaat lezen?

Door meer te gaan lezen, kan je kind makkelijker meekomen op school en het vervolgonderwijs. Verder helpt een goede leesvaardigheid bij het contact maken met andere mensen. Lezen vergroot de algemene ontwikkeling: je kind kan over veel meer verschillende onderwerpen meepraten. Dat geeft zelfvertrouwen als je kind met mensen praat die hij/ zij niet kent. Lezen zorgt ervoor dat je kind zich in anderen kan verplaatsen en dat er sneller een andere oplossing verzonnen wordt. Dat is onder andere waardevol in zijn/ haar baan, waardoor de kans op carrière maken vergroot wordt. 

Lezen zorgt ervoor dat het inlevingsvermogen van je kind ontwikkeld wordt, waardoor jouw kind zich in een ander persoon en in een bepaalde situatie kan verplaatsen. Zodat je kind begrijpt wat een bepaalde situatie voor een persoon kan betekenen. Dat is waardevol in zowel werk- als in persoonlijke relaties. Het voorkomt veel misverstanden en onnodige strijd. 

Door te lezen creëer je nieuwe laatjes

Als we het dan over voorstellingsvermogen hebben: Door te lezen gaat je kind begrijpen waarom dingen gedaan en gezegd worden, waarvan je kind in eerste instantie denkt: “He, wat moet ik hiermee?” Wanneer je kind veel leest dan leert ‘ie dat er verschillende oplossingen zijn. Dat er verschillende manieren zijn om een probleem aan te pakken en met een conflict om te gaan. Met elk stuk tekst dat er gelezen wordt, creëert je kind een nieuw laatje in zijn/ haar oneindig grote denkbeeldige ladenkast. Elke keer als je kind ergens ‘tegenaan loopt’, kan hij/ zij een laatje open trekken waardoor de oplossing eenvoudiger wordt. Hoe meer je kind leest, hoe meer laatjes hij/ zij vult. 

Hierom is het belangrijk om jouw kind te helpen met lezen:

Als je taal sneller wordt, dan geeft het meer ruimte om je te ontwikkelen. Het geeft je meer zelfvertrouwen wanneer je een gesprek moet voeren op school of op je werk. Het geeft meer ruimte tot conversatie en voor creativiteit. Je kan veel sneller schakelen. Kortom: het vergroot je kansen en mogelijkheden enorm! 

Neem contact met ons op als je meer over het ontwikkelen van de leesvaardigheid wilt weten.

Praatjuf

Vind je dit een leuk artikel? Deel hem dan!

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meer nieuws

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf

Inschrijven

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen