x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf
Praatjuf

Lo­go­pe­die be­han­de­lin­gen bij open mond­ge­drag, slis­sen, smal­le kaak­stand, na dui­men en lang spe­nen

Geschreven door: Dominique van den Boogaard op 02 februari 2022

Leestijd 8 minuten 8 min

OMFT (Oro Myo Functionele Therapie) is een logopedie specialisatie die alle Praatjuf en Praatcoach logopedisten beheersen. Bij deze behandelvorm wordt het evenwicht van de mond- en kaakspieren hersteld. Wanneer dit evenwicht is verstoord, kunnen er diverse klachten optreden. De meest bekende zijn de open mondstand en het slissen. Maar ook het onduidelijk praten, binnensmonds praten en mompelen zijn prima te verhelpen door middel van OMFT. Uniek aan deze behandelmethode is de correctie van de kaakstand bij jonge kinderen ter voorkoming van een beugel. Hierover vertel ik straks meer. 

4 Redenen om OMFT behandelingen te gaan volgen:

1.    Bij open mond gedrag

Wanneer er door de mond geademd wordt, in plaats van door de neus, wordt de ingeademde lucht niet gefilterd. Er kan dan sneller ontsteking van de keel- amandelen en middenoor ontstaan. Daarbij drukken de lippen dan niet op de tanden, zoals gebeurt wanneer de mond gesloten wordt gehouden. Hierdoor versmalt de kaak en komen de voortanden naar voren te staan.

2.    Bij klemmen, knarsen en verkeerd bijten

De spieren rond het kaakgewricht kunnen overbelast raken door klemmen, knarsen en verkeerd bijten. De kaakpijn kan zelfs uitstralen naar de nek en hoofdpijn veroorzaken. 

3.    Bij verkeerde slikgewoonten

Door op een verkeerde manier te slikken, vervormt de kaak en ontstaat er scheefgroei van het gebit. Je ziet hierbij vaak een zogenoemde ‘open beet’ of ‘overbeet’. De boventanden raken de ondertanden niet. 

4.    Bij verkeerd zuiggedrag

Verkeerd zuiggedrag bij baby’s, duimen, vingerzuigen en lang spenen bij peuters, kan een afwijkende kaakstand en daarmee een scheefgroei van tanden en kiezen veroorzaken. Daarnaast kan het de oorzaak zijn van open mondgedrag, slissen en onduidelijk praten. 

OMFT om open mondgedrag te corrigeren

Wanneer een kind zijn/ haar mond vaak open heeft staan, dan komt dat niet slim over. Maar dat is niet de enige reden om een open mondstand te behandelen. Wanneer de mond open gehouden wordt, dan wordt er door de mond geademd in plaats van door de neus. Bij een mondademhaling wordt vrij snel adem gehaald. Hierdoor vindt er onvoldoende uitwisseling van zuurstof en stikstof plaats. Dat wil zeggen dat het kind minder zuurstof binnen krijgt dan bij een neusademhaling en dat er te veel stikstof achter blijft in het lichaam. Er is dan sprake van hyperventilatie. Het is voor het kind lastig om op school de aandacht bij de les te houden. Daarbij heeft hij/ zij vaak een slechte conditie.  

OMFT om slissen en onduidelijk praten te verbeteren

Slissen en onduidelijk praten wordt meestal veroorzaakt door te slappe mondspieren of door verkeerd gebruik van de tong. Gelukkig is hier een effectieve behandeling voor, zodat er duidelijk verstaanbaar gecommuniceerd kan worden. Zonder slisgeluiden. Vaak heeft deze OMFT behandeling niet alleen een positieve uitwerking op het praten, maar zien we dat het kind een stuk zelfverzekerder wordt. Dat is een waardevolle meerwaarde van deze behandeling.

Voorkom een beugel met OMFT

De mond- en tongmotoriek hebben effect op de ontwikkeling van de kaak. Regelmatig sturen tandartsen en orthodontisten jonge kinderen naar ons door omdat de tanden onvoldoende ruimte hebben om recht in de kaak te groeien. Zo lang de kaak nog in de groei is, kun je door het spierevenwicht in en rond de mond te verbeteren, de kaakstand (deels) corrigeren. Wanneer er vervolgens toch een beugel nodig is, dan is dat voor een kortere periode. 

OMFT is ook heel waardevol voor kinderen die een beugeltraject (bijna) afgerond hebben. Door het evenwicht van de mondspieren te verbeteren, voorkom je dat het gebit weer scheef groeit. 


OMFT bij duimen, vingerzuigen en lang spenen

De stand van de kaak wordt smaller als een kind duimt. Daarbij worden de voortanden scheefgedrukt. Er is daardoor niet voldoende ruimte voor de tanden en kiezen. Hierdoor ontstaat een scheefgroei van het gebit. 

Verkeerd zuiggedrag bij baby’s en duimen, vingerzuigen en lang spenen bij peuters zorgen ervoor dat het evenwicht van de mondspieren verstoort raakt. Het kind houdt de tong in rust vaak te laag in de mond. Dit kan, naast een afwijkende kaakstand, open mondgedrag, slissen en onverstaanbaar praten veroorzaken. Door middel van OMFT wordt het spierevenwicht in de mond hersteld. 

Video met extra uitleg 

In deze video wordt helder uitgelegd waarom het belangrijk is om door de neus te ademen:

Bron: OMFT info.

Alle Praatjuf en Praatcoach logopedisten zijn OMFT gespecialiseerd

OMFT behandelingen zijn enorm waardevol voor jonge kinderen, waarbij de kaak nog groeit. Daarnaast hebben grotere kinderen en volwassenen er baat bij wanneer ze verkeerde mondgewoonten ontwikkeld hebben. Er worden hele goede resultaten behaald met deze behandelingen. Daarom hebben wij ervoor gezorgd dat alle Praatjuf en Praatcoach logopedisten opgeleid zijn tot gespecialiseerd OMFT therapeut. 

Neem contact op voor meer informatie over OMFT en het maken van een afspraak.


Praatjuf

Vind je dit een leuk artikel? Deel hem dan!

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meer nieuws

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf

Inschrijven

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen