x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf
Praatjuf

Lo­go­pe­die be­han­de­lin­gen bij slik- en voe­dings­stoor­nis­sen

Geschreven door: Dominique van den Boogaard op 03 maart 2023

Leestijd 7 minuten 7 min

Op het moment dat het eten of drinken niet goed gaat, kan dat een heleboel oorzaken hebben. Het kan zijn dat je het wel lekker vindt, maar dat het niet lukt om te eten. Ook bij kinderen zien we regelmatig problemen met eten. Sommige kinderen weigeren bijvoorbeeld om te eten, waarbij het lijkt alsof ze het eten niet door kunnen slikken. Andere kinderen eten heel vlak, dus weinig kleurrijk voedsel zoals: bananen, friet, pannenkoeken en Danoontjes. Zodra er groenten of stukjes in het eten zitten, vinden ze het lastig worden en eten ze het niet. In dat geval kan het te maken hebben met prikkelverwerking, wat zich vaak uit in het gedrag van het kind. Ze zijn vaak schrikachtig en heel gevoelig.

Onrust en slecht eten

Bij slecht eten kan de oorzaak te wijten zijn aan onrust rond het eten of de druk die op het eten wordt gelegd. Sommige kinderen zijn snel geprikkeld en kunnen slecht tegen harde geluiden.  Ze komen vaak moeilijk in slaap. Ook factoren als schoolprestaties, naschoolse opvang en spanningen binnen het gezin kunnen van invloed zijn op het gedrag van een kind, en dus op het eetgedrag. Om kinderen zo goed mogelijk te helpen met hun voedingsproblemen, werken we vaak samen met andere specialisten. Zoals een ergotherapeut, fysiotherapeut of een sensorische integratietherapeut.

Breder kijken dan het eetgedrag

Het is daarom waardevol om naar het geheel te kijken en te begrijpen dat slecht eten te maken kan hebben met prikkelverwerking en andere factoren. Logopediebehandelingen voor slik- en voedingsstoornissen kunnen helpen bij het aanpakken van deze problemen, het verbeteren van de voedingsinname en het gedrag van het kind. 

De juiste sliktechnieken aanleren

Een van de behandelingen die we kunnen bieden is het aanleren van de juiste sliktechnieken. Dit kan variëren van simpele oefeningen om de spieren te versterken tot het aanpassen van de samenstelling van de voeding om het slikken gemakkelijker te maken. We kunnen tevens helpen bij het aanleren van kauw- en bijttechnieken om het eten beter te verwerken en te slikken.

Vertrouwd maken met verschillende texturen en smaken

Daarnaast kan de behandeling bestaan uit het werken aan de sensorische aspecten van voeding. Dit houdt in dat we kinderen leren om vertrouwd te raken met verschillende texturen en smaken. Dit kan worden bereikt door middel van spelletjes en activiteiten die de zintuigen stimuleren en de kinderen helpen om op een positieve manier met voeding om te gaan.

Behandeling op maat

Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind anders is en dat er geen kant-en-klare oplossing is voor voedingsproblemen. Logopediebehandelingen voor slik- en voedingsstoornissen zijn altijd op maat.

Slikproblemen bij baby's

Naast kinderen, kunnen ook baby's en volwassenen te maken krijgen met slikproblemen. Bij baby's kan dit veroorzaakt worden door aangeboren afwijkingen of neurologische aandoeningen. Het kan daarnaast voorkomen bij premature baby's of baby's met een laag geboortegewicht. In deze gevallen kan logopedie helpen bij het aanleren van de juiste sliktechnieken en het verbeteren van de voedingsinname.

Slikproblemen bij volwassenen

Volwassen cliënten komen terecht bij een Praatcoach logopedist. Bij volwassenen kunnen slikproblemen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren. Een van de meest voorkomende oorzaken is de ziekte van Parkinson. Deze aandoening kan leiden tot verminderde spiercontrole in het gezicht en de keel, wat slikproblemen kan veroorzaken. Logopediebehandelingen kunnen helpen bij het aanleren van specifieke technieken en strategieën om de slikfunctie te verbeteren en het risico op verslikken te verminderen.

Andere oorzaken van slikproblemen bij volwassenen zijn onder meer een beroerte, multiple sclerose, kanker en spierdystrofie. In al deze gevallen kan logopedie helpen bij het verbeteren van de slikfunctie en het voorkomen van complicaties zoals verslikken. Indien nodig, wordt logopedie gecombineerd met andere therapieën, zoals fysiotherapie of ergotherapie. De behandeling is altijd gericht op het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn van de patiënt.

Conclusie

Logopediebehandelingen zijn niet alleen effectief bij spraak- en taalstoornissen, maar kunnen ook helpen bij slik- en voedingsstoornissen bij kinderen, baby's en volwassenen. Het is belangrijk om te beseffen dat voedingsproblemen verschillende oorzaken kunnen hebben en dat de behandeling op maat moet worden gemaakt voor elke patiënt. 

Als jij of jouw kind problemen heeft met slikken of voeden, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een logopedist. Neem contact op met Praatjuf.


Praatjuf

Vind je dit een leuk artikel? Deel hem dan!

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meer nieuws

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf

Inschrijven

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen