Leestijd 7 minuten 7 min
Vaak zitten Parkinson patiënten niet lekker in hun vel. Het verstoorde praten, eten en drinken of speekselverlies beperkt hen in de omgang met andere mensen. Door kleine stappen te maken, komen de cliënten beter in hun vel te zitten. Hierin zit mijn kracht. Maaike Hendriks, praktijkhouder van Praatjuf (voor kinderen)/ Praatcoach (voor volwassenen) is gespecialiseerd in Parkinson en aangesloten bij Parkinson Net. Zij behandelt Parkinson patiënten heel praktisch. Als eerste inventariseer ik waar de cliënt nu het meeste last van heeft, wat het meest in de weg zit. Tijdens de intake geef ik al de eerste adviezen mee. De cliënt kijkt wat hij er mee kan en daarna gaan we pas naar de vervolgstap.
Via Parkinson Net hebben wij vanuit de eerste lijn een multidisciplinaire samenwerking met de zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van de cliënt. Wij vormen een team, zodat de behandelingen op elkaar aansluiten en dat de afspraken op elkaar afgestemd worden. Hierdoor krijgt de patiënt niet te veel therapie in een week. Korte lijnen maakt het mogelijk om heel gericht te bekijken of jouw hulp op dit moment nodig is. Wij leggen de agenda's naast elkaar, zodat de cliënten ondanks dat ze te maken hebben met veel zorgverleners, niet overbelast raken.
Door cliënten met Parkinson thuis te behandelen, krijgen wij een reëel beeld van wat er nou eigenlijk gebeurt. Hoe de communicatie verloopt, het eten en drinken. Wanneer deze cliënten naar de praktijk komen, zitten ze vaak in hun beste moment. Dan zitten ze goed in hun medicatie. Maar als wij bij hen thuis komen, dan zijn ze 'eigen' en dan zien wij de valkuilen. De thuisbehandeling zorgt ervoor dat ik echt goed in kaart kan brengen hoe het met de cliënt gaat. De energie gaat niet verloren aan het bezoek aan de praktijk. Daarbij kunnen we met de middelen werken die de cliënt altijd gebruikt: eigen bekers en bestek. Nog een groot voordeel is dat wij dan meteen de partner kunnen betrekken bij de behandeling. Als de cliënt in de praktijk komt, dan is de partner doorgaans niet aanwezig tijdens de behandeling en thuis wel.
De behandeling draait om het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het is belangrijk om het zelfvertrouwen te verbeteren. Communicatie én eten en drinken zijn de basis voor een gelukkig leven. Wanneer de communicatie stokt, kan de patiënt in een isolement raken. Mensen met Parkinson durven daarnaast vaak niet te eten waar anderen bij zijn, omdat ze niet zo makkelijk meer eten. Doordat wij daar aandacht aan besteden, zie je dat het zelfvertrouwen verbetert. Wij informeren en geven kennis. Dat is doorgaans heel praktisch. Ik pak de korte lijnen en luister naar die cliënt én naar zijn/ haar partner. Door tips, adviezen en oefeningen kunnen zij vaak hele kleine stapjes vooruit boeken. Kleine stapjes die ervoor zorgen dat het eten en drinken totaal anders gaat. Dit kan grote winst opleveren.
Vaak zie ik dat de zorg breed wordt opgestart zodra de diagnose bekend is. Door de overdaad aan therapie raakt de cliënt oververmoeid. Hierdoor verergeren de klachten eerder dan dat ze verbeteren. Mijn advies is altijd: zorg eerst voor rust en regelmaat.
Het grootste probleem is vaak dat ze te veel en te snel willen. Dit geldt met name voor de partner, zij willen alles aangrijpen om verbeteringen te bewerkstelligen. En dat snap ik ook, want ze willen hun partner terug zoals hij of zij was. Het ziekteproces vergt niet alleen acceptatie van de cliënt, maar zeker ook van zijn/ haar partner.
Doordat ik aan de communicatie werk met de cliënt, kunnen wij ook bespreken hoe ze in het leven staan en hoe ze naar zaken aankijken. Wij bekijken daarbij wat er veroorzaakt wordt door de Parkinson en wat nou 'het dingetje van de patiënt is'. Wat reëel is en wat niet reëel is. Wat een eerlijke frustratie is en wat geen eerlijke frustratie is. Het behandelen van Parkinson patiënten is een mooie specialisatie.
Wil jij de kwaliteit van leven verbeteren voor jouw Parkinson patiënten? Neem dan contact met ons op. Of kijk op de Praatcoach website.
Download dan de praatjuf app
Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.
Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen