Leestijd 8 minuten 8 min
Onze taal bestaat uit enorm veel woorden. Het is dan ook een uitdaging voor een kind om de betekenis van flink aantal woorden te leren. Wij zien dat de woordenschat bij veel kinderen vrij beperkt is. Nou zal je misschien denken: "Wat maakt het uit? Mijn kind kan prima praten." Dat is ook zo. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand te zijn.
Op school komen echter regelmatig woorden voorbij waarvan kinderen de betekenis niet kennen. Als dat af en toe gebeurt, dan is dat niet erg. Een kind leert heel makkelijk de betekenis van dat nieuwe woord. Wanneer jouw kind de betekenis van veel woorden niet kent, dan is het erg lastig om de les te volgen. Vergelijk het maar met een artikel waar een aantal woorden weggehaald zijn. Je weet dan in grote lijnen waar het over gaat, maar de essentie ontgaat je.
Wanneer de woordenschat te beperkt is, dan zie je dat er bij overhoringen vreemde antwoorden gegeven worden. De vraag wordt niet goed begrepen. Hierdoor scoren ze lager dan verwacht.
Een groot deel van de woordenschatachterstand is te voorkomen of te verhelpen tijdens dagelijks bezigheden. Hierdoor voelt het niet als bijles, waardoor het oefenen geen 'strijd' is en geen extra tijd kost. Sterker nog: deze manier van woorden trainen is zowel voor jou als voor jouw kind leuk om te doen!
Er zijn heel veel eenvoudige manieren om de woordenschat te oefenen zoals:
Praat met je kind
Het is belangrijk dat het oefenen rustig en geduldig gebeurt. Neem de tijd om woorden uit te leggen en stimuleer jouw kind om uitleg te vragen wanneer hij/ zij de betekenis van een woord niet kent. Dit kunnen ook hele gangbare woorden zijn! Naarmate jouw kind ouder en de woordenschat groter wordt, kun je lastigere woorden toe gaan voegen. De supermarkt is daar heel geschikt voor. Laat niet alleen de naam van het product noemen, maar vraag ook bijvoorbeeld waar je dat voor kan gebruiken en wat er vaak bij gegeten wordt. Vertel regelmatig wat extra's over producten, zoals: dit wordt met name in de winter gegeten, dit groeit onder de grond, dit eten ze vaak in China.
Naast veel praten is (voor)lezen een hele goede manier om de woordenschat te leren. Bij jonge kinderen kunnen boeken met afbeeldingen (prentenboeken) helpen om veel nieuwe woorden te leren.
Zo haal je het meeste resultaat uit het lezen van prentenboeken:
Als je merkt dat er woorden zijn die jouw kind erg moeilijk vindt, dan kun je dat woord extra oefenen door:
Met bovenstaande tips kun je op een leuke en ontspannen manier de woordenschat van jouw kind vergroten, zonder dat het op schooloefeningen lijkt. Tijdens dagelijkse situaties praat je over hetgeen er om jullie heen gebeurt en wat je ziet. Denk daarbij aan eetmomenten, tijdens het uitlaten van de hond of wandeling in het bos, tijdens fietstochtjes, in de auto, tijdens het boodschappen doen en bij het verhaaltje voor het slapengaan. Wanneer het voor jou een gewoonte wordt om met je kind te praten over datgeen er om jullie heen gebeurt, dan zal je zien dat de woordenschat van jouw kind snel verbetert.
Wanneer jij nog meer tips wilt waarmee jouw kind de taal en woordenschat extra kan trainen, klik dan hier. Neem voor gericht advies en vragen contact met ons op.
Download dan de praatjuf app
Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.
Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen