x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf
Praatjuf

Praat­juf is een Kwa­li­teits­kring ge­st­art: De meer­waar­de voor lo­go­pe­dis­ten

Geschreven door: Dominique van den Boogaard op 03 maart 2023

Leestijd 8 minuten 8 min

Als logopedist is het van belang om je kennis en vaardigheden continu te blijven ontwikkelen. De wereld van de logopedie verandert immers voortdurend. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en technieken. Een manier om hieraan te werken is door deel te nemen aan de logopedie kwaliteitskring. Onlangs is het Huis voor Logopedie, waar Praatjuf een segment van is, een eigen kwaliteitskring gestart, hierover straks meer. Eerst bespreken we wat de logopedie kwaliteitskring inhoudt en waarom het een meerwaarde is voor logopedisten om zich hierbij aan te sluiten.

Wat is de logopedie kwaliteitskring?

De logopedie kwaliteitskring is een groep van logopedisten die regelmatig samenkomen om te werken aan de verbetering van de kwaliteit van hun werk en om hun kennis en vaardigheden op peil te houden. Tijdens deze bijeenkomsten worden casussen besproken en ervaringen uitgewisseld. Hierdoor kunnen logopedisten van elkaar leren en elkaar ondersteunen in hun werk.

Waarom is de logopedie kwaliteitskring een meerwaarde voor logopedisten?

  1. Verbetering van de kwaliteit van de logopedische zorg: De logopedie kwaliteitskring draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit van de logopedische zorg. Door casussen te bespreken en ervaringen uit te wisselen, kunnen logopedisten van elkaar leren en elkaar ondersteunen in hun werk. Dit heeft als resultaat dat de kwaliteit van de logopedische zorg wordt verhoogd.
  2. Ontwikkeling van kennis en vaardigheden: Door deel te nemen aan de logopedie kwaliteitskring blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en technieken binnen de logopedie. Hierdoor blijf je je kennis en vaardigheden ontwikkelen en kun je deze toepassen in je werk. Dit draagt bij aan een betere kwaliteit van zorg voor de cliënten.
  3. Netwerken en samenwerken: Door deel te nemen aan de logopedie kwaliteitskring kan je netwerken en samenwerken met andere logopedisten. Dit kan resulteren in nieuwe inzichten en ideeën en kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van jezelf als logopedist.
  4. Bijdrage aan je eigen professionele ontwikkeling: Deelname aan de logopedie kwaliteitskring draagt bij aan je eigen professionele ontwikkeling. Het is een manier om je kennis en vaardigheden op peil te houden en te blijven leren. Dit heeft niet alleen een positief effect op de kwaliteit van de zorg die je verleent, maar ook op je eigen werkplezier en motivatie.
  5. Behaal accreditatiepunten: Accreditatiepunten zijn punten die worden toegekend aan een logopedist als bewijs van deelname aan activiteiten die bijdragen aan de professionele ontwikkeling. Door het bijwonen van bijvoorbeeld bijeenkomsten of het volgen van scholingen binnen de kring, kan je als logopedist accreditatiepunten behalen. Deze punten zijn niet alleen belangrijk voor de professionele ontwikkeling, maar ook voor het behouden van de registratie in het Kwaliteitsregister Paramedici. Het Kwaliteitsregister stelt namelijk eisen aan het aantal accreditatiepunten dat per periode behaald dient te worden om de registratie te behouden. Door deel te nemen aan een kwaliteitskring kan je dus niet alleen je professionele kennis vergroten, maar ook je kwalificaties onderhouden en versterken. Overigens kan je niet bij alle kwaliteitskringen accreditatiepunten behalen. Informeer daar dus naar.

De Huis voor Logopedie kwaliteitskring 

Je vraagt je wellicht af hoe we er eigenlijk op zijn gekomen om een eigen kwaliteitskring op te zetten. Het begon allemaal met de vragen of onze logopedisten het fijn zouden vinden als er een kwaliteitskring zou worden gestart bij Praatjuf/ het Huis voor Logopedie. De reacties waren zo positief dat we besloten om hiermee aan de slag te gaan. Eén logopedist was zelfs zo enthousiast, dat ze zich aanmeldde als kwaliteitskring begeleider.
Bij het Huis voor Logopedie vinden we het belangrijk om aanvullend en onderscheidend te zijn. En wat is er beter dan het starten van een eigen kwaliteitskring? Hiermee willen we niet alleen onze praktijk verbeteren, maar ook een bijdrage leveren aan de verbetering van het vak in het algemeen.

Voor alle Huis voor Logopedie logopedisten toegankelijk

Iedere Praatjuf (voor kinderen) of Praatcoach (voor volwassenen) is vrij om deel te nemen aan de Huis voor Logopedie kwaliteitskring. Door deel te nemen, zijn er accreditatiepunten te verdienen. Natuurlijk zijn er wel bepaalde eisen en verwachtingen over hoe zo’n bijeenkomst verloopt. Het voordeel hiervan is dat je een gestructureerde meeting krijgt met een vast plan van aanpak. Het nadeel is wel dat de vrijheid van praten over andere onderwerpen redelijk beperkt kan zijn. Toch wegen de voordelen van het hebben van een eigen kwaliteitskring hier ruimschoots tegenop.
Wij zien het starten van een kwaliteitskring als een waardevolle toevoeging aan onze praktijk en aan de verbetering van het vak in het algemeen. Het is een manier om kennis en vaardigheden op peil te houden en te blijven leren van anderen.

Conclusie

De Huis voor Logopedie kwaliteitskring is een belangrijk onderdeel van de continue professionele ontwikkeling van logopedisten. Het draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de logopedische zorg. Het is gunstig voor de persoonlijke ontwikkeling van de logopedist, maar kan ook een positieve invloed hebben op de reputatie van de praktijk waarin hij of zij werkzaam is. Kortom, de logopedie kwaliteitskring biedt vele voordelen voor logopedisten en draagt bij aan het verhogen van de kwaliteit van de logopedische zorg in Nederland. Het is dan ook aan te raden voor logopedisten om zich aan te sluiten en zo actief deel te nemen aan de professionele ontwikkeling en verbetering van de zorg. 

Wil je meer weten over de Huis voor Logopedie Kwaliteitskring, of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op.


Praatjuf

Vind je dit een leuk artikel? Deel hem dan!

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meer nieuws

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf

Inschrijven

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen