x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf
Praatjuf

Prak­ti­sche tips om de taa­l­vaar­dig­heid van je kind te ver­be­te­ren

Geschreven door: Dominique van den Boogaard op 12 december 2021

Leestijd 7 minuten 7 min

Een steeds groter wordende groep kinderen op de basisscholen heeft een taalachterstand. Deze ontwikkeling zien wij al enkele jaren. De lockdown periode heeft deze achterstand voor veel kinderen nog versterkt. Een taalachterstand uit zich in een woordenschat die niet voldoende is voor dat leerjaar en/ of een achterstand in de leesvaardigheid. Hierdoor kunnen deze leerlingen het lestempo niet bijbenen en lopen ze een steeds groter wordende achterstand op.

Bij Praatjuf kijken wij breder. Naast logopedie op school helpen wij scholen met het verminderen van hun taalachterstand, omdat dit heel dicht tegen logopedie aanlicht. Praatjuf Noortje begeleidt groepjes leerlingen uit diverse groepen van basisschool de Borgwal in Bemmel om hen te helpen met het inlopen van de taalachterstand. In Haalderen op de Wieling is Praatjuf Pleuni aan het werk. In dit blog de bevindingen en aanbevelingen van Noortje Willard-Kemna. Zij helpt deze kinderen en geeft jou praktische tips.

“Als kinderen thuis meer gaan lezen, kunnen ze sprongen vooruit maken”

“In mijn stage tijdens de PABO studie, heb ik al ervaren dat het soms lastig is om kinderen enthousiast te maken voor lezen. Zeker als ze thuis het lezen niet aangeboden krijgen. Op school moeten kinderen verplicht lezen, en wordt er vaak aandacht aan boeken besteed. Tijdens de verschillende lockdowns was het lastig om het lezen te volgen en te borgen en hebben veel van kinderen het dus ook minder gedaan. Om basisschool de Borgwal te helpen om leesachterstand in te lopen, begeleid ik groepjes leerlingen op het gebied van spelling en lezen.”

Deze reportage van EenVandaag gaat over het probleem van taalachterstand op basisscholen.

Als ouder kun je veel doen om je kind te helpen door het lezen te stimuleren. “Neem je kind eens mee naar de bibliotheek, zij kunnen namelijk gratis boeken lenen. Laat je kind zelf boeken uitzoeken, zodat deze aansluiten op hun interesse. Hoe leuker zij het onderwerp vinden, hoe groter de kans dat ze inderdaad die boeken gaan lezen. Al beginnen ze onder hun leesniveau, dat is prima om het lezen leuk te gaan vinden.
Om jou te helpen om thuis met je kind de taalvaardigheid te oefenen, heb ik enkele makkelijke oefeningen opgeschreven. Klik hier voor deze oefeningen.

Gouden tip van Noortje

“Mijn zoon leest liever op de e-reader. Ben je lid van de bieb dan kun je op de online bibliotheek e-boeken gratis lenen. Wie weet vindt jouw kind het ook makkelijker en aantrekkelijker om op deze manier te lezen. En wees een voorbeeld voor je kind. Ik heb mijn kinderen altijd voorgelezen voor het slapen gaan en doe dat nog steeds. Er gaan zoveel mooie werelden open die je samen ontdekt. Zoek je luisterboeken dan kun je terecht bij de voorleeshoek. Hier vind je voorleesfilmpjes van de leukste kinderboeken met muziek op de achtergrond.”

Creatieve aanpak en individuele aandacht

Alle aspecten van taal worden tijdens de extra trainingen door Noortje aangepakt. “Taal en ander soorten teksten brengen de kinderen in aanraking met woorden die normaal niet zo vaak gebruikt worden. Dat is belangrijk voor de taalontwikkeling. Op de Borgwal is een leesplan ontwikkeld voor het hele schooljaar, waarbij er elke periode aandacht wordt gegeven aan een bepaald type teksten. Denk daarbij aan toneellezen, stripverhalen en songteksten. Ik pas mijn begeleiding daarop aan. Bij toneellezen bijvoorbeeld, moeten de kinderen zich inleven in een rol en opletten wanneer en hoe zij iets zeggen. Dat is leuk en erg leerzaam.”

Welke verschillen zijn merkbaar bij de kinderen?

“Als resultaat zie ik dat kinderen uit zichzelf meer gaan lezen. Ik speel dan ook zo veel mogelijk in op hun interesses. Tijdens lockdown heb ik online les gegeven. Er was toen meer contact met de ouders. Hierdoor kon ik hen aanmoedigen om bijvoorbeeld voor het slapengaan samen een verhaaltje te gaan lezen. Als het lezen makkelijker gaat, gaan alle andere vakken makkelijker. Rekenen wordt steeds taliger, het zijn vaak stukjes tekst waar de kinderen de informatie uit moeten halen. Deze tekst moeten ze dan wel juist weten te interpreteren. Daarnaast gaan het begrijpend lezen, de dictees en nieuwsbegrip hun makkelijker af. Als een kind vooruitgang merkt en complimentjes krijgt, dan gaat de verbetering vaak snel vooruit. De kinderen groeien niet alleen in lengte.”

"Een belangrijk ingrediënt voor een goede startpositie is taal”

Wil je meer weten over het wegwerken van de taalachterstand van je kind, of wil je weten hoe Praatjuf jou daarmee kan helpen? Neem dan contact met ons op.


Praatjuf

Vind je dit een leuk artikel? Deel hem dan!

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meer nieuws

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf

Inschrijven

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen