x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf
Praatjuf

Start het nieu­we jaar met lo­go­pe­die tips en tricks

Geschreven door: Maaike Hendriks op 12 december 2019

Leestijd 6 minuten 6 min

Praatjuf wenst jou mooie Kerstdagen en een kleurrijk 2020 vol ontwikkeling! Om jou alvast op weg te helpen delen we speciaal voor volwassenen en kinderen een aantal logopedie oefeningen voor thuis en geven we leuke boekentips die de taalontwikkeling stimuleren.'

Oefening met blokken (oefening voor kinderen taal en spraak (articulatie))

Bijna ieder huishouden heeft wel iets van blokken, Lego of andere bouwstenen voor kinderen in huis. Met blokken kun je samen met je kind tegelijk spelen en oefenen voor logopedie. Blokken zijn veelzijdig om mee te oefenen. Zo kan je door middel van het bouwen van een huis of toren bijvoorbeeld jouw kind leren hoe je moet aanduiden waar iets is (rechts, links, onder, boven, op, naast etc.). Je kan je kind instructies geven als: "Zet het rode blok naast het groene blok.". Ook kun je jouw kind zelf laten vertellen waar een blok moet of zich bevindt.

Ook zijn blokken geschikt om de articulatie van je kind mee te oefenen. Als je kind bijvoorbeeld moeite heeft met de /t/, kunnen jullie samen een toren met blokken gaan bouwen, waarbij jij het woordje 'toren' veelvoudig zegt/ laat zeggen.  Op deze manier kan je kind de /t/ oefenen.

Er zijn nog talloze ideeën en oefeningen die je (spelenderwijs) kan doen met blokken, laat je eigen creativiteit de loop of vraag je behandelend logopedist om meer ideeën.

Oefening met houten puzzels (oefening voor kinderen taal en spraak (articulatie))

Houten puzzels zijn ideaal om met je kind woordenschat (taal) te oefenen. Neem bijvoorbeeld een houten puzzel met allemaal boerderijdieren; je kan samen met je kind bespreken welke dieren je allemaal ziet, hoe de dieren eruit zien etc. Op deze manier leert jouw kind nieuwe woorden.

Ook kan je met de houten puzzels articulatie oefenen. Stel, jouw kind heeft moeite met de /g/, dan kan je telkens als hij/zij een puzzelstukje op de goede plek legt, het woordje /goed/ zeggen. Zo krijgt je kind vaak de /g/ te horen en krijgt hij/zij gelijk een compliment.

Oefening voor woordvindingsproblemen (oefening voor volwassenen met afasie)

Het kan zo zijn dat jij, bijvoorbeeld na een hersenbloeding moeite hebt met taal. Je kan hierbij ook last hebben van woordvindingsproblemen; je komt niet meer (zo snel) op het woord wat jij eigenlijk wilt zeggen. Erg vervelend is dit, maar er zijn verschillende manieren om jou handigheden aan te leren, waardoor je makkelijker en/of beter op het woord kan komen waar jij naar zocht in jouw hoofd. Zo kan jij ook thuis oefenen om beter/ sneller op een woord te komen. Als je even niet op het woord komt wat jij wilt zeggen, probeer dan het woord te omschrijven aan de hand van (uiterlijke) kenmerken. Denk bijvoorbeeld vorm, kleur, geur, grootte en structuur. Op deze manier traint jij jezelf om het woord wat je kwijt was, op te halen in je hoofd. Als je in gesprek bent met iemand en je weet dan even niet het woord wat je wilt zeggen, kun je ook het woord omschrijven voor jouw gesprekspartner, op deze manier wordt het waarschijnlijk duidelijk voor jouw partner welk woord je bedoelde.

Oefening voor pittige articulatie (oefening voor volwassenen met een dysartrie)

Dysartrie kan ontstaan door bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, een hersenbloeding of een spierziekte.  Bij dysartrie werken de spieren die nodig zijn voor stemgeving, ademhaling en uitspraak onvoldoende. Onvoldoende uitspraak kan ervoor zorgen dat je minder goed verstaanbaar bent voor jouw omgeving. Je kan jouw uitspraak verbeteren door te werken aan jouw articulatie. Je kan dit bijvoorbeeld doen door enkele woorden te noteren en elk woord overdreven uit te spreken. Let hierbij op dat jij jouw lippen en kaken goed beweegt. Zo zorg je ervoor dat je bij klanken als /m/, /p/ en /b/ de lippen goed op elkaar hebt. Bij klanken als /oo/, /aa/ en /ee/ zorg je ervoor dat je mond open gaat. Om op een overdreven manier de klanken uit te spreken, train je een betere uitspraak (articulatie).

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Praatjuf

Vind je dit een leuk artikel? Deel hem dan!

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meer nieuws

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf

Inschrijven

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen