x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf
Praatjuf

Wan­neer stap je naar de lo­go­pe­dist?

Geschreven door: Maaike Hendriks op 01 januari 2020

Leestijd 5 minuten 5 min

Wanneer stap je naar de logopedist?

Weinig praten, klanken niet goed uitspreken, slissen, letters door elkaar halen, te snel praten of een minimaal aantal woorden kennen: de taalontwikkeling loopt bij een kind soms net even anders. Is er hulp nodig van een logopedist?

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Ook op taalgebied. Het is belangrijk om als ouder alert te zijn en na te gaan wat nodig is.

"Een goede communicatie is een basisvoorwaarde van het leven"

Deel je zorgen
Wanneer de spraakontwikkeling achterblijft of te lang stilstaat is het belangrijk om dit in eerste instantie te bespreken met de leerkracht. Delen jullie dezelfde zorgen of zijn er blijvende zorgen als ouder, vraag advies bij de logopedist. De logopedisten van Praatjuf zullen op een laagdrempelige manier vragen stellen en advies geven. "Wij behandelen allerlei problemen op het gebied van taal, spraak-, mond- en stemgedrag. Zowel bij volwassenen als kinderen", vertelt Hannah, logopediste bij Praatjuf. Hannah: "Wij behandelen baby's die bijvoorbeeld moeite hebben met de overgang van borstvoeding naar flesvoeding of volwassenen die Parkinson hebben of die een CVA hebben gehad en daardoor moeilijkheden ondervinden in onder andere spraak en slikken. Ook behandelen we kinderen voor bijvoorbeeld spraak- en taal problemen."

Wacht niet te lang
Het is verstandig om naar een logopediste te gaan als je merkt dat een kind achterloopt in taal, zich niet begrepen voelt en daardoor gefrustreerd raakt. Hannah: "Nadat we hebben geadviseerd en gescreend gaan we met een passende behandeling aan de slag. Hoe jonger een kind bij ons start, hoe sneller een behandeling resultaat heeft. Wacht dus niet te lang, want zo zal de achterstand op school ook minder groot zijn." Logopedie wordt door de zorgverzekeraars vergoed (check je polisvoorwaarden) en je kunt bij Praatjuf terecht zonder verwijzing van de huisarts.

Specialisaties Praatjuf
Praatjuf is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van spraak-en taalproblemen, auditieve verwerkingsproblemen, eet- en drinkproblemen en stemproblemen. Elke logopediste heeft haar eigen specialisaties die ze kan inzetten bij het behandelen van cliënten. Sommigen zijn geschoold tot preverbaal logopedist, anderen zijn gespecialiseerd in manuele facilitatie van de Larynx. Een aantal Praatjuf logopedisten weten alles van de behandeling bij dyslexie en ook zijn er medewerkers die kunnen werken met PROMPT of die alles weten over het behandelen van mensen met neurodegeneratieve aandoeningen. Hannah: "Iedereen heeft haar eigen kennis, ervaringen en specialisaties. Hierdoor kunnen we onze cliënten zo goed mogelijk helpen. Maar ook kunnen we als collega's onderling erg veel van elkaar leren door onze kennis aan elkaar over te brengen."

Heb je als ouder (nog) twijfels of je kind logopedie nodig heeft? Download gratis de 'Logopedie Check app' van Praatjuf en vraag vrijblijvend advies.

In de volgende nieuwsbrief lees je het tweede deel van dit artikel over soorten spraak- en taalproblemen en de oorzaken hiervan.  
In maart volgt het laatste deel met daarin tips voor taalontwikkeling thuis.

Praatjuf

Vind je dit een leuk artikel? Deel hem dan!

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meer nieuws

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf

Inschrijven

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen