x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf
Praatjuf

"Wij bren­gen kin­de­r­en met en zon­der be­per­king samen"

Geschreven door: Maaike Hendriks op 05 mei 2020

Leestijd 6 minuten 6 min

Zes jaar geleden richtte Esther de Bruijn stichting Liz op: "Wij willen ieder kind met een beperking een passende plek bieden en zo goed mogelijk mee laten doen in de maatschappij." Wendy van meersocial sprak Esther over haar dromen en wat haar beweegt. 

"Onze stichting is vernoemd naar mijn nichtje Liz, nu 16 jaar. Zij is ernstig meervoudig gehandicapt en ik zie dus van heel dichtbij wat het met een gezin doet als je kind geboren wordt met een beperking. Vaak staan deze kinderen buiten de maatschappij door de strakke onderwijsstructuren in Nederland, terwijl er juist zoveel mogelijk is binnen het reguliere onderwijs. Natuurlijk, scholen zijn onvoldoende gefaciliteerd om kinderen met een beperking de juiste zorg en onderwijs te bieden maar met Liz in de school kan er zoveel meer! Passend onderwijs is echt mogelijk als er een Liz klas is, zo kan ieder kind naar een school in de buurt."

Kinderen samen waar kan, apart waar nodig
Wat in 2014 begon met één locatie binnen een brede basisschool is uitgegroeid tot drie locaties in de regio Nijmegen en vanaf het nieuwe schooljaar wordt een vierde locatie, dit keer binnen het voortgezet onderwijs, geopend. "Onze kinderen hebben een eigen ruimte en de Liz medewerkers zorgen de gehele dag voor hen. Tijdens het buitenspelen ontmoeten ze de andere kinderen van  school en we organiseren aansluitmomenten. Op die momenten gaan onze kinderen naar een klas om te spelen met de andere kinderen, denk bijvoorbeeld aan speel- en muziekactiviteiten. Onze kinderen jonger dan vier jaar spelen mee op de groep van de kinderopvang. Het is zo mooi om te zien dat al deze kinderen op deze manier met elkaar in contact komen."

"Naast dat de stichting vernoemd is naar mijn nichtje staat het ook voor Leren, Interactie en Zorg. Wij leren onze kinderen van alles. En het werkt twee kanten op, want kinderen zonder handicap leren leeftijdsgenootjes met een handicap kennen. Daarnaast zorgen we voor interactie, onder andere door de samenwerking met school en kinderopvang. Ten slotte bieden we de kinderen passende zorg."

Liz in het voortgezet onderwijs
Vanaf het nieuwe schooljaar start Liz met een klas in het voortgezet onderwijs voor kinderen met een handicap vanaf 12 jaar. "Wij starten dan een groep op het Kandinsky College in Nijmegen. Onze kinderen krijgen een eigen ruimte op het terrein van de school. Er wordt onderwijs, zorg en begeleiding op maat georganiseerd door ons team en ook hier zorgen we voor aansluitmomenten door middel van buddy's. Denk hierbij aan samen sporten, muziek maken of met elkaar de tuin onderhouden."

Logopedie voor ieder kind
Sommige kinderen van stichting Liz praten helemaal niet, anderen hebben spraak- en taalproblemen of eet- en slikproblemen. "95% van onze kinderen heeft logopedie nodig en deze behandeling is dus onlosmakelijk verbonden met ons werk. Ouders mogen zelf een logopediepraktijk kiezen. Wanneer zij ons vragen voor tips dan adviseren wij hen om samen te werken met de logopedisten van Praatjuf. Onze kinderen worden op de groep behandeld en de logopedisten geven ons tips die wij in de praktijk kunnen brengen. Dit rapporteren wij aan de ouders. Wij hebben dus een nauwe en intensieve samenwerking met Praatjuf. Zo zouden de Praatjuf logopedisten dit voorjaar een ouderavond organiseren over praat- en taalontwikkeling. Helaas kon dit door corona niet doorgaan maar we hopen dit in het najaar alsnog te kunnen regelen."

Op de vraag hoe ze Liz verder wilt laten groeien antwoordt Esther: "We willen zeker doorgroeien, zo starten we dus binnenkort ook in het voortgezet onderwijs. Maar: kleinschaligheid is onze kracht, dus de kwaliteit van zorg staat altijd voorop!"

Meer informatie: www.stichtingliz.nl


Praatjuf

Vind je dit een leuk artikel? Deel hem dan!

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

Schrijf je in

Meer nieuws

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf

Inschrijven

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen