Logopedie voor kinderen

In grote lijnen helpen wij kinderen met taal-, spraak- en stemproblemen, maar ook met afwijkende mondgewoonten, eten, drinken en het slikken. Dit is echter vrij algemeen en vaag, vandaar dat extra uitleg op zijn plaats is. Het tempo op school ligt hoog. Wanneer kinderen het tempo niet bij kunnen houden, dan kan er snel een grote achterstand ontstaan. Bij sprake van een taal- of woordenschatachterstand, is het zinvol om te laten onderzoeken of je kind baat kan hebben bij logopedie.

Logopedie voor kinderen met een achterstand in taalvaardigheid

Voor de ontwikkeling van taalvaardigheid heb je auditieve vaardigheden nodig. Dat deze vaardigheden onvoldoende ontwikkeld zijn, dat merk je doordat het een kind aan het eind van groep 3 moeite heeft met:

  • Rijmen
  • Woorden te hakken en plakken
  • Onthouden wat de eerste letter van een woord is
  • Het begrijpen en uitvoeren van gesproken opdrachten

Verder zie je vaak dat de woordenschat onvoldoende ontwikkeld is. Dit heb je, in combinatie met het leggen van taalrelaties, nodig om het begrijpend lezen te ontwikkelen. Zo lang het kind verbanden kan leggen in een verhaal, is het niet erg als hij of zij een bepaald woord niet kent. Zo lang het bij een enkel woord blijft. Het kind berijpt dan toch waar het verhaal over gaat. Onze logopedisten Pleuni Achterberg en Elke Kuppen helpen kinderen met de ontwikkeling van de vaardigheden die nodig zijn voor het begrijpend lezen.

Logopedie voor kinderen die slecht verstaanbaar praten

Zowel binnensmonds als erg zacht praten komt vrij vaak voor bij kinderen, met name als ze verlegen zijn. Pubers die zich geen houding weten te geven gaan doorgaans mompelen en kinderen met een beugel praten vaak binnensmonds en slissend. Tijdens logopedie oefenen deze kinderen om zich te uiten. Daarnaast geven we de omgeving van het kind handvatten om thuis verder te trainen.
Onder slecht verstaanbaar praten valt ook stotteren, niet vloeiend spreken, hees klinken of met een gek stemmetje praten. Met behulp van logopedie worden doorgaans goede resultaten behaald, waardoor het kind beter verstaanbaar wordt. Het zelfvertrouwen groeit vaak mee met de spraak.

Logopedie voor kinderen met open mondgedrag

Wanneer de mond vaak open staat, dan is de ademhaling sneller dan bij een neusademhaling. Dat betekent dat deze kinderen krijgen minder zuurstof binnen en krijgen en dat er minder stikstof afgevoerd wordt. In feite zijn de kinderen aan het hyperventileren. De verminderde hoeveelheid zuurstof heeft invloed op de algehele conditie en de concentratie van het kind. Op school hebben ze daarom in de les en op het schoolplein meer moeite om het tempo te volgen. Door middel van OMFT (Oro-myofunctionele therapie) wordt het functioneren van de spieren in en rond de mond hersteld.

Logopedie voor kinderen om de kaakstand te verbeteren

OMFT wordt daarnaast vaak toegepast in samenwerking met tandartsen/ orthodontisten om de kaakstand van kinderen te verbeteren. Wanneer de kaak nog aan het groeien is, kan er meer ruimte gecreëerd worden voor de tanden en kiezen die nog door moeten komen. Hierdoor kun je vaak voorkomen dat er een beugel gedragen moet worden. Dat komt doordat de tong en mondmotoriek effect hebben op de gebitstand.
Ook na een beugel kan logopedie waardevol zijn om te voorkomen dat het gebit weer scheef groeit nadat de beugel eruit is. Vaak starten we de behandeling al als kinderen hun beugel nog dragen. Onze logopediste Renske Damen Leffelaar is gespecialiseerd op het gebied van OMFT.

Logopedie voor jeugd op de middelbare school

Wanneer middelbare scholieren binnensmonds praten, slecht te verstaan zijn of open mondgedrag vertonen, kan logopedie veel voor hen betekenen. Alle taal- stem en spraakproblemen die niet op de lagere school verholpen zijn, kunnen tijdens de middelbare schoolperiode alsnog behandeld worden. Hierdoor kunnen ze het begrijpend lezen, de leervaardigheid, concentratie en aandacht gerichtheid verbeteren, waardoor ze het lestempo beter bij kunnen benen.

Neem contact op met Praatjuf om uit te vinden of je kind baat kan hebben bij logopedie of als je omgeving aangeeft dat je kind logopedie nodig heeft.

Heeft u twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de Praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf