Stem­pro­­ble­­men: zo kun jij weer zon­­der hees­­heid de hele dag pra­­ten

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 19 december 2023
Stem­pro­ble­men: zo kun jij weer zon­der hees­heid de hele dag pra­ten

Stemproblemen bij leerkrachten en bij beroepen waar veel gepraat wordt, komen heel vaak voor. Meestal wachten mensen erg lang voordat ze er iets aan doen. Dat is niet nodig! 

Om zo goed mogelijk uit te leggen welke mensen er met stemproblemen bij Praatjuf/ Praatcoach komen, zal ik eerst aangeven hoe de mensen zelf hun klachten omschrijven.

Stem­pro­ble­men: zo kun jij weer zon­der hees­heid de hele dag pra­ten

10 omschrijvingen van stemproblemen:

1.    Het kost mij moeite om mijn stem te gebruiken

Praten gaat niet meer automatisch. Als ik er niet bij nadenk, dan is het eerste woord onverstaanbaar.

2.    Ik moet moeite doen om stem te geven

Er is extra ademkracht nodig om verstaanbaar te kunnen praten.

3.    Ik moet veel hoesten

Het is heel vervelend als je vaak moet stoppen met praten door een hoestbui.

4.    Ik schraap vaak mijn keel

Keelschrapen gebeurt vaak zonder dat je het door hebt. Ga er maar eens op letten, wellicht schraap jij je keel ook vaak.

5.    Ik ben meestal hees

Heesheid is heel vervelend als je veel moet praten. Je moet dan extra je best doen om goed verstaanbaar te zijn. Hierdoor forceer jij je stembanden, waardoor de heesheid verergerd wordt…

6.    Er zit een ruisje op mijn stem

Een ruisje op je stem is irritant tijdens het spreken. Daarbij geeft het aan dat jij je stem niet op de juiste manier gebruikt waardoor je klachten kunnen verergeren. 

7.    Ik ben schor

Om de schorheid te verhelpen ga je vaak je keel schrapen of hoesten. Dit verergerd de klachten.

8.    Het doet pijn als ik praat

Bij langdurig praten op de verkeerde manier kunnen er zelfs pijnklachten in de keel ontstaan. 

9.    Het kost mij moeite om heel de dag te praten

Wanneer jij je stem forceert, dan is het vermoeiend om dat de hele dag vol te houden. De klachten verergeren dan doorgaans snel.

10.    Ik kan niet veel praten

Hoe langer jij je stem op de verkeerde manier gebruikt, hoe sneller jij stemproblemen ervaart als je praat.

Deze klachten verminderen bij rust. Zodra er weer veel gepraat wordt, komen de klachten snel weer terug. 

Welke mensen komen er bij het Huis voor Logopedie met stemproblemen? 

Bovenstaande klachten kunnen ervoor zorgen dat mensen beperkt worden in hun communicatie en het uitoefenen van hun werkzaamheden. Concreet betekent het dat je geen hele dag les kan geven als leerkracht of (business)trainer. Dat je niet te lang op een dag kan telefoneren, denk daarbij aan sales, een call center of een service afdeling. Je hebt te veel keelpijn om de hele dag te kunnen praten: in heel veel functies wordt er veel life of telefonisch met klanten gepraat. Je kan je stem niet goed houden als je de hele dag voor een groep mensen moeten praten. En als jij je stem forceert dan word je heel hees en onverstaanbaar. Na verloop van tijd raak jij je stem helemaal kwijt, tijdelijk. 

Naast bovenstaande groepen mensen, behandelen wij mensen na longklachten, zoals Covid. Jonge kinderen kunnen ook stemklachten krijgen. Vaak wordt de overbelasting dan veroorzaakt door veel schreeuwen, een luid stemgeluid of overbelasting van het stemapparaat. 

Hoe kan manuele facilitatie stemproblemen oplossen?

Veel stemklachten gaan samen met gespannen spieren rond het strottenhoofd. Deze groep mensen bemerkt snel resultaat met manuele facilitatie behandelingen. Dit is een mooi woord voor een effectieve behandelmethode waarin logopedist Eline van Willigen gespecialiseerd is. Tijdens de behandeling zorgt Eline ervoor dat de spieren rond het strottenhoofd aan- en ontspannen worden. Hierdoor nemen de stemklachten doorgaans snel af. Het heet manuele facilitatie, omdat dat met behulp van handbewegingen gedaan wordt. 

Soms zien mensen ertegenop als de spieren in de buurt van de hals met behulp van manuele facilitatie behandeld worden. En dat begrijpen wij heel goed! Daarom geeft Eline van tevoren én tijdens de behandeling uitleg. Patiënten geven achteraf aan dat het een hele prettige behandeling is. En nog belangrijker: dat het heel snel effect heeft op de stemklachten. Slechts een deel van de stemklachten worden op deze manier behandeld, vaak in combinatie met adem/ stemtherapie. Wanneer er geen sprake is van gespannen nek- en keelspieren, dan is gerichte adem/ stemtherapie de beste oplossing om snel van de stemproblemen af te komen. Hiermee richten wij de behandeling op de functie van het ademen ten opzichte van het stemgeven. Wij leren mensen hoe ze het beste hun stem kunnen gebruiken. 

Hoe ontstaan stemproblemen bij leerkrachten en andere praatberoepen?

In de huidige tijd met het vele thuiswerken, ontstaan er vaak stemproblemen bij mensen die online en telefonisch hun stem foutief gebruiken. Dit heeft mede te maken met een foutieve houding, door scheef achter het computerscherm zitten. Door het werken met meerdere schermen. Er wordt op het scherm gekeken dat schuin voor hen staat, terwijl ze typen op het toetsenbord recht voor hen. Daarbij staat het scherm vaak te laag of te hoog. En spreken mensen te luid omdat het volume van de pc van de gesprekspartner niet hard genoeg gezet wordt. Thuiswerkers praten meestal met oortjes in of met een koptelefoon op. Hierdoor horen ze hun eigen stem niet goed, waardoor er te hard gepraat wordt. 

Wanneer je stem overbelast wordt door foutief gebruik, kunnen er knobbeltjes op je stembanden ontstaan of kunnen er poliepen op je stembanden groeien. Dit komt met name bij zangers en bij mensen met een ‘spreekberoep’ vaak voor. Het is dan belangrijk dat je leert hoe jij je stem dan wél goed gebruikt. Zodat je de kans verkleint dat de knobbeltjes na de operatie weer terug komen.

Stemproblemen zijn snel en effectief te verhelpen met behulp van diverse behandelmethoden. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Heeft u twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de Praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf