3 min 3 minuten Leestijd

Boost het zelf­ver­trou­wen van je 12-ja­ri­ge met ADHD

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 25 juni 2024
Boost het zelfvertrouwen van je 12-jarige met ADHD

Het opvoeden van een kind met ADHD kan behoorlijk uitdagend zijn. ADHD maakt het hen lastig om zich te concentreren, impulsen te beheersen en rustig te blijven. Dit beïnvloedt hun schoolprestaties en heeft een negatieve invloed op hun sociale interacties. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kan gebruiken om het zelfvertrouwen van je 12-jarige kind met ADHD te versterken.

6 Tips om het zelfvertrouwen van je 12-jarige kind een boost te geven:

  1. Erken hun sterke punten
  2. Stel realistische doelen
  3. Bied structuur en routine
  4. Moedig gezonde vriendschappen aan
  5. Prijs inzet en vooruitgang
  6. Zoek professionele hulp indien nodig

Hieronder leggen we deze tips punt voor punt uit.

1. Erken hun sterke punten

Kinderen met ADHD hebben vaak unieke talenten en vaardigheden. Het is belangrijk om deze sterke punten te identificeren en te waarderen. Dit kan variëren van creativiteit en sportieve vaardigheden tot een geweldig gevoel voor humor. Door hun sterke punten te benadrukken, voelen ze zich gewaardeerd en bekwaam.

2. Stel realistische doelen

Verdeel grotere taken in kleinere, behapbare stappen. Door realistische doelen voor deze stappen te stellen, help jij je kind om successen te ervaren. Het bereiken van deze doelen geeft hen een gevoel van trots en voldoening, wat hun zelfvertrouwen aanzienlijk kan vergroten.

3. Bied structuur en routine

Een gestructureerde en voorspelbare routine geeft kinderen met ADHD een gevoel van veiligheid en controle. Dit vermindert stress en angst, waardoor ze beter kunnen presteren. Zorg voor duidelijke regels en een vast dagritme om een stabiele omgeving te creëren.

4. Moedig gezonde vriendschappen aan

Sociale acceptatie speelt een cruciale rol in het zelfvertrouwen van kinderen. Stimuleer je kind om gezonde vriendschappen te ontwikkelen door speelafspraken te organiseren of ze aan te melden voor teamsporten en clubactiviteiten. Dit helpt hen om positieve sociale interacties te ervaren.

5. Prijs inzet en vooruitgang

Het is belangrijk om niet alleen te focussen op de eindresultaten, maar ook op de inzet en vooruitgang van je kind. Door hun inspanningen te prijzen, leer je hen dat hun harde werk waardevol is, ongeacht de uitkomst. Dit versterkt hun gevoel van eigenwaarde.

6. Zoek indien nodig professionele hulp

Als je kind blijft worstelen met een laag zelfvertrouwen, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een therapeut of counselor die gespecialiseerd is in ADHD kan waardevolle ondersteuning bieden en helpen bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.

Zo boost je het zelfvertrouwen van je 12-jarige kind met ADHD

Voor kinderen met ADHD is het opbouwen van zelfvertrouwen een grote uitdaging. Onze experts hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van kinderen en gezinnen die met ADHD te maken hebben. We helpen 12-jarigen om hun sterke punten te omarmen en een positief zelfbeeld te ontwikkelen.

Neem dan contact met ons op als je het zelfvertrouwen van je kind met ADHD een krachtige boost wilt geven. We staan klaar om een op maat gemaakt plan op te stellen dat bij jullie gezinssituatie past. 


Heeft u twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de Praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf