Een werk­dag van Praat­juf Lotte van Hal: Dy­na­miek en vol­doe­ning

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 28 augustus 2024
Een werkdag van Praatjuf Lotte van Hal: Dynamiek en voldoening

Geen enkele werkdag als Praatjuf is hetzelfde, en dat is precies wat dit beroep zo boeiend maakt. Mijn dag begint vaak vroeg op locatie, waar ik de rust van de ochtend benut om alles in gereedheid te brengen. Het is fijn om alvast even met collega's te praten voordat de drukte begint. Daarna focus ik me op mijn voorbereidingen: het printen van materialen, het doornemen van mijn e-mails en het up-to-date houden van dossiers. Als er nog tijd over is, werp ik graag een blik vooruit op de cliënten die de volgende dag komen. Zo heb ik altijd een duidelijk beeld van waar we gebleven zijn.

Voorbereiden met een persoonlijke touch

Hoewel ik altijd een globaal plan heb voor elke sessie, pas ik dit aan zodra ik met de cliënt in gesprek ben. Wat er tijdens de vorige sessie speelde, vormt de basis, maar ik speel flexibel in op de actuele behoeften van het kind. Soms komen ze met specifieke vragen of wensen, en dat geeft vaak de mooiste resultaten. De betrokkenheid van het kind zorgt er namelijk voor dat ze gemotiveerd zijn, en dat merk je meteen aan de voortgang.

Van peuter tot puber: een kleurrijke mix

Het werken met kinderen van verschillende leeftijden brengt een grote diversiteit met zich mee. De ene dag help ik een peuter bij het uitspreken van zijn eerste woordjes, de andere dag werk ik met een puber aan de juiste uitspraak van complexe klanken. Soms is het een kwestie van zinsopbouw verbeteren, andere keren gaat het om het corrigeren van slissen of verkeerd slikken. Deze variatie in problemen en leeftijden houdt mijn werk afwisselend en uitdagend. Elke behandeling is uniek en vraagt om een aanpak op maat.

Zelfvertrouwen zien bloeien

Een van de meest voldoening gevende aspecten van mijn werk is het zien groeien van het zelfvertrouwen bij kinderen. Vooral kinderen die in het begin erg verlegen zijn, maken vaak een grote ontwikkeling door. Het is prachtig om te zien hoe ze tijdens de sessies loskomen en ook buiten de logopedie sterker in hun schoenen staan. Die verandering in houding, gecombineerd met vooruitgang in hun spraak, maakt dit werk ontzettend dankbaar.

Samen sterk: de kracht van collegialiteit

Hoewel ik veel zelfstandig werk, vind ik de samenwerking met mijn collega’s ontzettend waardevol. Op sommige dagen werken we direct samen, wat ruimte biedt voor overleg en het uitwisselen van ideeën. Dit zorgt ervoor dat we samen de beste zorg kunnen bieden aan onze cliënten. Ook op de dagen dat ik alleen werk, weet ik dat ik altijd op mijn collega’s kan terugvallen voor advies of een luisterend oor. Dat geeft een fijn gevoel van verbondenheid en teamspirit.

Pauzes: een moment van opladen

Elke dag is anders, en dat geldt ook voor de pauzes. Soms lunch ik gezellig met een collega, terwijl we over van alles en nog wat praten. Andere keren kies ik voor een rustig moment voor mezelf, zodat ik even helemaal kan opladen. Die momenten van rust geven me de energie om weer met volle kracht de middag in te gaan.

Kleine stappen, grote vooruitgang

Er zijn weinig dingen die me zoveel voldoening geven als het zien van de vooruitgang bij mijn cliënten. Wanneer een kind met een lach naar logopedie komt en zelf merkt dat hij of zij vorderingen maakt, weet ik dat mijn inspanningen het verschil maken. Door de sessies leuk en uitdagend te maken, zorg ik ervoor dat het geleerde ook echt blijft hangen. Het is geweldig om te zien hoe kinderen stap voor stap groeien, zowel in hun taalvaardigheden als in hun zelfvertrouwen.

Altijd blijven leren om de beste zorg te bieden

Om mijn cliënten optimaal te kunnen helpen, blijf ik mezelf continu ontwikkelen. Onlangs heb ik een training gevolgd in de Hodson & Paden-methode, speciaal gericht op het verbeteren van de spraakverstaanbaarheid bij jonge kinderen. Met deze nieuwe kennis kan ik kinderen nog beter begeleiden en zien hoe hun vertrouwen in het spreken groeit. Het toepassen van nieuwe technieken en zien dat het werkt, geeft me elke keer weer een boost.

Een dag vol voldoening afsluiten

Aan het eind van de dag zorg ik ervoor dat alles goed afgerond is: dossiers worden bijgewerkt, behandelplannen geoptimaliseerd en de ruimte wordt netjes achtergelaten. Soms besteed ik nog wat tijd aan administratie of het verwerken van testresultaten. Dit zorgt ervoor dat ik de volgende dag weer fris van start kan gaan. Als ik de deur sluit, doe ik dat met een voldaan gevoel, klaar om morgen weer nieuwe uitdagingen aan te gaan.

De impact van logopedie

Logopedie is een vak waarin je écht het verschil kan maken in het leven van kinderen. Iedere dag leer ik weer iets nieuws – van mijn cliënten, maar ook van mijn collega’s. Het is prachtig om kinderen te zien groeien in hun communicatie en zelfvertrouwen. 

Voor iedereen die twijfelt of logopedie iets voor hen is: geef het een kans. Je zal versteld staan van wat het kan betekenen! Kijk HIER voor meer informatie.


Heeft u twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de Praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf