Hoe kan ik de taal en woordenschat van mijn kind vergroten?


Algemene tips om de taal en woordenschat met jouw kind te oefenen:Spelactiviteiten om de taal en woordenschat te verbeteren

Met de volgende spelactiviteiten kun je met je kind werken aan taal, woordenschat en interactie:


 1. Spel zonder speelgoed
  Speel een spelletje waarbij je kind de aandacht alleen op jou hoeft te vestigen en niet hoeft te verdelen tussen jou en het speelgoed. Hiermee stimuleer je de interactie en kun je door ‘te doen’ nieuwe woorden leren.
  Voorbeeld: kiekeboe spel, knie hoppelspelletjes (paardje in galop), opdrachten uitvoeren met werkwoorden en met voorzetsels.
  Bij het laatste voorbeeld geef jij je kind opdrachten: ga zitten, ga staan, ga achter de stoel staan, ga voor de kast zitten enzovoorts.
 2.  Spelen met concreet materiaal
  Speel samen met je kind op de grond met auto’s, poppen, keuken. Benoem wat je doet en herhaal woorden die je graag wil oefenen. Wil je bijvoorbeeld de woorden ‘keuken’ en ‘eten’ oefenen, noem deze woorden dan zo vaak mogelijk gedurende het spel.
  Ik ga naar de keuken, ik pak eten in de keuken, hmm lekker eten, wat eet jij, ik eet een banaan enz.
 3. Tafel dekken/ boodschappen doen
  Door je kind te betrekken bij je eigen taken en bezigheden stimuleer je de communicatie. Zo kun je bijvoorbeeld samen met je kind de tafel dekken of boodschappen doen. Geef je kind opdrachten om servies of bestek op tafel te leggen en op welke plek: “leg het mes op tafel, leg het mes naast het bord.” Vervolgens laat jij je kind benoemen wat er allemaal op tafel ligt en wat je nog meer nodig hebt.
  Op deze manier kun je bijvoorbeeld de volgende woorden oefenen: vork, mes, lepel, bestek, op, naast, tafel.
  En geef je kind in de winkel de opdracht om bepaalde producten te pakken of aan te wijzen.
 4. Spelletjes spelen
  Samen met je kind kun je ook bordspellen spelen. Leuke spellen zijn:
  Memorie, Kwartet, Wie is het, Lotto.
  Met deze spellen kun je namelijk de woordenschat en zinsbouw oefenen.
  Bij Memorie en Lotto benoem je wat er op de kaartjes staat. Het is goed om te weten dat een kind het beste woorden leert door het te zien en te doen. Zo leert het kind wat een paard is door deze in de wei te zien en niet van een kaartje. Natuurlijk kun je het op die manier wel herhalen.
  Wanneer je kind al iets ouder is, zijn de spellen Kwartet en Wie is het prima om de woordenschat te vergroten. Hierbij kun je met name de begripsopdrachten oefenen en zinsbouw, bijvoorbeeld:
  “Gooi alle mensen met een hoed om” bij Wie is het
  “Mag ik van jou van groen, de kinderen die appels plukken?” (Kwartet).
 5. Woordweb maken
  Maak samen een woordweb met een moeilijk woord. Schrijf het woord in het midden van een vel papier. Probeer het woord te omschrijven en schrijf dit in steekwoorden om het middelste woord heen. Heel goed is het om hierbij ook te tekenen en wellicht plaatjes te plakken.


Voorlezen om de taal en woordenschat te oefenen

Lezen is een hele goede activiteit om de woordenschat te vergroten. Je merkt wellicht dat je kind elke dag hetzelfde boek kiest. En dat is logisch en niet erg. Het biedt veiligheid, structuur en herhaling. Zo kan je kind de nieuwe woorden ook echt onthouden. Combineer het ‘bekende’ boek regelmatig met een ‘nieuw’ boek om zo te leren dat nieuwe boeken heel leuk zijn om te lezen.

Een boek kun je gewoon lekker voorlezen. Daarbij kun je letten op:

Verder kun je het lezen ook meer interactief maken, je hoeft niet letterlijk alle tekst te lezen. Geef bijvoorbeeld opdrachten tijdens het lezen, stel vragen of benoem:

Om de taal en woordenschat van jouw kind te verbeteren is het dus belangrijk om veel te oefenen. Maak er een gewoonte van om je kind uit te dagen om te praten. Download de praatjuf LOGOPEDIE CHECK APP

De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
Heeft u twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling van uw kind dan kunt u in deze app een logopedie-CHECK doen.


Praatjuf groot Praatjuf klein

Powered by Wallbrink Crossmedia © 2021