A.L.S. (Amyotrofische Lateraal Scierose)?
Amyotrofische Lateraal Scierose (ALS) is een aandoening waarbij de zenuwcellen en zenuwbanen worden aangetast. Hierdoor kunnen de spieren niet meer gevoed worden en werken, met als gevolg een ernstige spierzwakte. De ziekte kent een progressief verloop en is niet te genezen. ALS komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
ALS openbaart zich in drie vormen, soms tegelijkertijd. Ten eerste het zgn. armtype, waarbij de eerste symptomen van spierzwakte zich laten zien in een hand. Fijne vingerbewegingen als schrijven of het dichtmaken van knoopjes worden dan onmogelijk. Bij het tweede type, het zgn. beentype, begint de spierzwakte in een been, waardoor bijvoorbeeld traplopen moeilijk wordt. Bij het derde type, het zgn. bulbaire type, zijn vooral de spieren van de tong en de keel betrokken. Dit leidt tot problemen met spreken (slappe tong, zwakke stem), moeite met slikken en kauwen en tenslotte tot ademhalingsstoornissen. De manier waarop ALS zich openbaart, verschilt per persoon. Uiteindelijk zullen echter vrijwel alle spierfuncties achteruitgaan.
ALS tast het verstand niet aan en ook het horen, zien, voelen, proeven en ruiken blijven doorgaans intact. Hoe de ziekte ontstaat is nog niet bekend; er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak en mogelijke geneeswijze van ALS.
Meer informatie over ALS: www.vsn.nl
Wat doet de logopedist?
Via de huisarts of medisch specialist, bijvoorbeeld neuroloog, wordt een cliënt naar Praatcoach (logopedie voor volwassenen) verwezen. De logopedist zal dan onderzoek doen naar de problemen met spreken, kauwen, slikken en ademen, en de ontstane beperkingen. Het functioneren van de spieren in het hoofd- en halsgebied wordt onderzocht en de verstaanbaarheid wordt beoordeeld.
De behandeling van Praatjuf is er onder andere op gericht om de communicatie tijdens het hele ziekteproces zo goed mogelijk te laten verlopen. Er kunnen oefeningen worden gegeven om de restende mogelijkheden van stem en spraak zo goed mogelijk te gebruiken. De cliënt en zijn directe omgeving krijgen adviezen en worden begeleid, ook wanneer er een hulpmiddel ter ondersteuning van de communicatie nodig is. Bij slik-, kauw- en ademproblemen probeert de logopedist de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden.
Het onderzoek en de behandeling bij ALS worden als regel vergoed door de ziektekostenverzekeraars, na verwijzing door huisarts of medisch specialist.