Praatjuf
top-bar
x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf

Logopedie oefeningen voor thuis, 7 praktische tips waardoor het oefenen makkelijker en zonder strijd gaat

Logopedie oefeningen voor thuis zijn heel erg waardevol als jouw kind een achterstand op dreigt te lopen of een achterstand heeft. Wij zien dat kinderen enorm snel vooruitgang kunnen boeken als ze extra taal- en leestraining krijgen. Wanneer je thuis de taal met je kind wilt oefenen, dan roept dit vaak veel weerstand op bij je kind. Logopedie oefeningen zien er niet altijd uit als oefeningen. Daardoor kun je zonder strijd al heel veel bereiken. 

Volg deze 7 praktische tips, zodat de logopedie oefeningen voor thuis makkelijk en zonder strijd uit te voeren zijn:

1.    Oefen lastige woorden ‘door de dag heen’

Praat over van alles wat je om je heen ziet en wat er gebeurt, zodat je kind vertrouwd raakt met veel verschillende woorden. Bijvoorbeeld als jullie aan tafel zitten tijdens het eten. Praat bijvoorbeeld over de aardappel, dat ‘ie ovaal is, en gelig van binnen met een bruine schil, dat ‘ie ovaal van vorm is en in de grond groeit. Zo raakt je kind meteen vertrouwd met heel veel begrippen.

2.    Laat je kind meehelpen met boodschappen doen

Geef je kind opdrachten zoals: "Pak een mango” en vraag bijvoorbeeld hoe een bepaald product heet, welke kleur of vorm het heeft. En vertel waar het product vandaan komt of waar het voor gebruikt wordt. Maak van praten een gezellige bezigheid, dan leert jouw kind onopvallend heel veel woorden. 

3.    Oefen rustig en geduldig

Het beste resultaat bereik je als het oefenen van taal rustig en geduldig gebeurt. Neem de tijd om woorden uit te leggen en stimuleer je kind om uitleg te vragen wanneer hij/ zij de betekenis van een woord niet kent. Dit kunnen ook hele gangbare woorden zijn! Geef het vertrouwen dat het nooit gek is om uitleg te vragen. Vraag je kind om sommige woorden uit te leggen, zodat je weet of de betekenis duidelijk is, of niet. 

4.    Motiveer je kind om te gaan lezen

Leen bij de bibliotheek boeken in de interessesfeer van je kind: over dieren, een sport, stripboeken of spannende avonturenverhalen. Dit kunnen stripboeken zijn of leesboeken op het AVI niveau van je kind. Het werkt motiverend als je kind de meeste woorden goed kan lezen. Wanneer het leesniveau te moeilijk is, dan moet er bij te veel woorden stilgestaan worden. Het lezen wordt dan een negatieve ervaring. 

Zorg dat het lezen een gezellige, ontspannen bezigheid is en geen les/ schooloefening. Zet het verhaal dat jullie aan het lezen zijn centraal. Zo blijft/ wordt lezen leuk.

5.    Laat je kind hardop lezen

Laat sommige woorden waar je kind tijdens het hardop lezen tegenaan loopt een keer herhalen en bespreek dat woord even. Daarna laat je jouw kind het stukje tekst met dat ‘lastige’ woord nogmaals hardop lezen. Stop niet bij elk woord dat je kind lastig vindt. Dan gaat het tempo uit het verhaal en raakt je kind de draad kwijt. Het verhaal blijft de hoofdzaak bij lezen!

6.    Speel (bord)spelletjes met je kind

Er zijn enorm veel spelletjes. De ene werken beter voor de taal dan andere spelletjes. Door af te wisselen, kun je ervoor zorgen dat jullie ook spelletjes spelen waarbij je de taal kan oefenen. 

7.    Leg de lat op de juiste hoogte

Het belangrijk dat jij je aanpast aan het niveau van je kind. Start vanuit wat je kind al kan en voeg daar beetje bij beetje lastigere woorden aan toe. In het begin zal het wat langer duren voordat je kind de nieuwe woorden oppikt. Geef je kind de tijd en blijf positief en geduldig. Je zal zien dat je kind eraan gaat wennen om van jou nieuwe woorden te leren. Op een gegeven moment gaat het leren van nieuwe woorden sneller en gaat je kind de achterstand inlopen. Een positieve aanpak met veel motivatie werkt immers veel beter dan een aanpak waarbij je kind en jij elke keer teleurgesteld worden. 

Gebruik deze logopedie oefeningen voor thuis, afgestemd op het klasniveau van jouw kind

Bovenstaande tips zijn heel goed toe te passen tijdens de lees- en taaloefeningen die wij verzameld hebben. Ga aan de slag met deze oefeningen en merk dat je kind sprongen vooruit maakt. Immers: oefening baart kunst, en dat geldt zéker voor taal!

Kijk op deze pagina voor een overzicht van leuke spelletjes en oefeningen. 


Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf