Praatjuf
top-bar
x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf

Logopedie voor baby’s

Hoewel baby’s nog niet praten, kunnen ze toch heel goed duidelijk maken als er iets is. Eén van de eerste punten waar je je als ouder dan zorgen om gaat maken is de vraag of je kind wel voldoende voeding binnen krijgt. Wanneer een kind honger heeft, gaat het niet rustig slapen… Praatjuf kan enorm veel betekenen voor baby’s waarbij het drinken, eten en slikken niet goed gaat.

Logopedie bij baby’s waarbij de borstvoeding niet lukt

Het geven van borstvoeding is heel natuurlijk, maar dat betekent niet dat het voor iedereen eenvoudig is en altijd probleemloos verloopt. Onze pre-logopedisten zijn gespecialiseerd in het verbeteren van de drinkmotoriek bij baby’s. Je baby moet vrij veel vaardigheden onder de knie hebben om voldoende melk binnen te krijgen. Als dit niet lukt, dan heeft dat doorgaans één van deze oorzaken…

Sommige baby’s:

 • Drinken te gulzig
 • Hebben onvoldoende zuigkracht
 • Kunnen niet goed aanhappen
 • Drinken te onrustig
 • Hebben onvoldoende ontwikkelde mondmotoriek

Logopedie bij baby’s waarbij flesvoeding niet lukt

Bij het geven van flesvoeding kun je precies in de gaten houden of je baby voldoende drinkt. Daarnaast kan het zijn dat je baby veel te gulzig of te langzaam drinkt. Het drinken uit een fles vergt de juiste mondmotoriek. Wanneer deze motoriek niet optimaal verloopt, dan verloopt het drinken niet optimaal. Hierdoor wordt elk drinkmoment, wat eigenlijk rustig hoort te verlopen, een stressmoment. En dit zal de klachten eerdere verergeren dan verbeteren. Onze gespecialiseerde pre-logopedisten helpen graag om de drinkvaardigheden van jouw baby te verbeteren.

Logopedie bij baby’s waarbij het eten van vaste voeding niet lukt

Wanneer baby’s groenten- en fuithapjes mogen gaan eten, is dat voor ouders een leuke mijlpaal. Echter, als de mondmotoriek van je baby onvoldoende ontwikkeld is, dan verloopt het eten van vast voedsel niet zo soepel als verwacht. Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat de mondmotoriek onvoldoende ontwikkeld is. Dit zijn:

 • Als je baby niet goed eet of zelfs weigert te eten
 • Als je baby ‘raar’ of ‘slordig’ eet
 • Als je baby het eten in de mond houdt of zelfs de mond weer uitduwt
 • Als je baby het eten op een vreemde manier van het lepeltje afhapt
 • Als je baby niet kauwt, maar het eten direct doorslikt

Ouders beseffen wel dat het eten niet optimaal is, maar weten niet dat daar iets aan te doen is. Het zijn slechts vage klachten. Vaak leggen ouders zich bij de situatie neer en berusten in het feit dat hun kind lastig eet. Doorgaans verdwijnen deze klachten niet vanzelf, maar maken ze van eten een dagelijkse strijd. En dat is niet nodig, want dit zijn klachten waar onze pré-logopedisten Eline van Willigen en Maaike Hendriks al veel goede resultaten mee hebben weten te bewerkstelligen.

Neem contact met ons op om uit te zoeken of pre-logopedie waardevol kan zijn voor de eet- en drinkgewoonten van jouw baby.

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

 • De Praatjuf app is gratis
 • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
 • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
 • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf