Praat­­juf ont­hult: De meest ver­­ras­­sen­­de taa­l­­fei­­ten van kin­­de­r­en

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 03 maart 2024
Praat­juf onthult: De meest ver­ras­sen­de taa­l­fei­ten van kin­de­r­en

Stel je voor dat elk woord een ontdekking is, elke zin een avontuur. Voor veel kinderen voelt taal zo. We nodigen je uit om door hun ogen naar taal te kijken. Geen droge feiten of saaie theorieën, maar kinderlijke verbeelding en logica. Ben je er klaar voor?

De geheime taal van baby's

Voordat een baby zijn eerste 'mama' of 'papa' uitbrengt, zijn ze al volop bezig met een complexe vorm van communicatie. Hun gebrabbel bestaat niet zomaar uit wat geluidjes. Het is hun manier om de ritmes en klanken van hun moedertaal te oefenen. En weet je wat het meest fascinerende is? Ze doen dit op zo’n manier, dat zelfs volwassenen het verschil kunnen horen tussen een Frans babbelende baby en een Japans babbelende baby. Taalwonderen in de dop, dat zijn het!

Taalgenieën zonder diploma

Het vermogen van kinderen om taal te absorberen is niets minder dan geniaal. Tot hun zevende levensjaar zitten ze in een gouden periode. Hier nestelen nieuwe woorden en grammaticale structuren zich in hun brein alsof het niets is. Het is pure taalmagie dat kleine kinderen die moeiteloos van taal wisselen bij het spelen.

Kinderen breken de taalcode

Als jonge taaldetectives ontdekken kinderen spelenderwijs de regels van taal, en dat leidt soms tot verrassend logische, maar onverwachte resultaten. Zoals het kind dat 'ik zwemde' vormt naar het voorbeeld van 'ik rende'. De regel klopt, de toepassing verrast. De uitzonderingen op de regel leren ze wat later. En zo bouwen ze hun eigen taalsysteem, vol creatieve kronkels en slimme oplossingen.

Woordkunstenaars in de dop

Is er een betere term voor een olifant dan 'toetbeest'? Kinderen denken van niet. Ze zijn meesterlijk in het uitvinden van nieuwe woorden voor de wereld om hen heen. En elk van deze woorden biedt ons een glimp van hoe zij de wereld ervaren. Deze creatieve woordenschat is niet alleen schattig, het is de basis van hun vermogen om taal naar hun hand te zetten.

Taal als sociale lijm

Een rijk taalgebruik op jonge leeftijd geeft aan dat kinderen hun taal aan het ontwikkelen zijn. Daarnaast is het een belangrijke bouwsteen voor sociale interacties en emotioneel welzijn. Kinderen die zich taalkundig uitdrukken, vinden makkelijker hun weg in menselijke relaties. Taal is hun superkracht in het maken van vriendjes, het delen van verhalen, en het uiten van gevoelens.

Ter afsluiting

In de ogen van een kind is taal geen vaststaand systeem, maar een levendige speeltuin. Rijp om ontdekt en ontwikkeld te worden. Deze verbazingwekkende taalfeiten over kinderen, laat ons zien dat taal veel meer is dan alleen communicatie. Het is een spiegel van de menselijke geest en creativiteit. Dus laten we de taalontwikkeling van kinderen niet als vanzelfsprekend beschouwen. Maar erin duiken, verwonderen en vooral: ervan leren. Want in de ontwikkeling van taal is ieder kind een ontdekkingsreiziger. En wie weet wat voor schatten ze nog zullen vinden!

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer taalavonturen en hoe je de taalontwikkeling van je kind kan ondersteunen? Onze deur staat altijd open voor kleine woordkunstenaars en hun ouders. Neem contact met ons op, want iedereen verdient een stem. 

Heeft u twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de Praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf