Spelen met woorden en letters groep 3, 4 en 5

Het oefenen van woorden kan op heel veel verschillende manieren. Door er een spelletje van te maken, heeft je kind niet eens door dat je hem/ haar aan het helpen bent om de taal te verbeteren! Pas de moeilijkheid van de woorden aan op het leesniveau van je kind. Als je alleen maar makkelijke woorden gebruikt, dan leert je kind niets nieuws. Als je te moeilijke woorden gebruikt, dan is de oefening al snel 'niet leuk' meer en haakt je kind af. Dan wordt het een strijd en dat is nou precies wat je niet wilt. Door het spelniveau af te stemmen op je kind en daar af en toe een moeilijker woord tussen te plaatsen, kun je op een ontspannen manier grote vooruitgang boeken. 

Tik-Tak-Tok, groep 3,4 en 5

Verzin een categorie, bijvoorbeeld:
- Dier
- Sport
- Spel
- Land
- Kleur
- Kledingstuk
- TV programma
- Iets op school
- Jongensnaam
- Meisjesnaam

Noem vervolgens een letter en laat je kind een woord noemen in de gekozen categorie die met deze letter begint. Gun je kind de tijd om na te denken.

Praatjuf tip: Het is leuk om dit ook eens met meerdere kinderen te spelen. Let erop dat jouw kind ook de kans krijgt om wat te noemen. Wanneer er hele snelle spelers meedoen, dan kun je ervoor kiezen om een categorie te noemen en elke speler een eigen letter te geven. Hierdoor krijgt iedereen de kans om in zijn eigen tempo een woord te verzinnen.

Stop de letter, groep 3

 • Maak 30 kaartjes van 8 bij 3cm. Schrijf op elk kaartje een letter die vaak gebruikt wordt. Op een aantal kaartjes komen dezelfde letters te staan. Zorg ervoor dat de letter die op dat moment in de klas behandeld wordt, op meerdere kaartjes voorkomt. We nemen in dit voorbeeld de letter 'a'.
 • Schud de kaartjes en leg ze op hun kop op een stapel. Draai nu één voor één de kaartjes om. Als er een kaartje met de letter 'a' omgedraaid wordt, dan moet je kind "stop" zeggen. Geef dan het kaartje aan je kind. 
 • Als je kind enkele kaartjes met de 'a' mist, dan speel je het spel opnieuw totdat alle 'a' kaartjes eruit gehaald zijn.

Praatjuf tip: Je kan dit spel ook met meerdere kinderen spelen. Geef elk kind een eigen letter. Wie in de minste rondes alle letters heeft, heeft gewonnen. 

De leuke boodschapper, groep 3, 4 en 5

 • Voor dit spel heb je een extra speler nodig. 
 • De extra speler mag jullie niet horen praten.
 • Geef je kind een boodschap: zeg bijvoorbeeld: "Vanmorgen zag ik 3 vrolijke kinderen een gave sportauto tekenen met blauw en groen stoepkrijt."
 • Vervolgens gaat jouw kind naar de 3e speler en herhaalt de 'boodschap.'
 • Controleer of je kind de boodschap juist opzegt.
 • Daarna wordt de 3e speler boodschapper en moet jouw kind de boodschap hardop herhalen. 

Veel oefenplezier!

Vind meer praktische taaloefeningen en tips voor thuis op de Logopedie Oefeningen pagina van Praatjuf.

Heeft u twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de Praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

 • De Praatjuf app is gratis
 • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
 • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
 • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf