Logopedie voor volwassenen

Volwassenen die beroepsmatig veel spreken kunnen last krijgen van heesheid van de stem en globusgevoel (alsof je een brok in je keel hebt). Het is dan waardevol om de stem op een andere manier te leren gebruiken. Onze Praatcoaches (Praatjuf voor kinderen, Praatcoach voor volwassenen) kunnen daarbij helpen. Onder andere door middel van manuele larynx facilitatie, zorgen wij voor ontspanning in het stemgebied.

Logopedie voor volwassenen met niet aangeboren hersenletsel

Niet aangeboren hersenletsel heeft vaak invloed op de stem, de ademhaling of de spraak. De Praatcoach kan dan helpen om beter met de adem en stemkoppeling om te gaan en om de spraak waar mogelijk te verbeteren.

Onder niet aangeboren hersenletsel valt:

 • Hersenbloeding
 • Beroerte
 • Langdurig ziekbed, zoals na COVID
 • Langdurig aan de beademing gelegen hebben
 • Niet fit worden na ziekte
 • Stemklachten, zoals heesheid en vermoeidheid, na of tijdens spreken

Logopedie voor volwassenen met hyperventilatieverschijnselen bij een slechte conditie

Er kan een vicieuze cirkel ontstaan als de conditie slecht is of er zuurstof tekort is. Er wordt dan te snel geademd om dit te compenseren. In feite is dit hyperventilatie. Door het snelle en oppervlakkige ademhalen, gaat de conditie verder achteruit. Hierdoor gaat men nog sneller en oppervlakkiger ademen. Door de ademhaling te verbeteren verbetert de conditie, waardoor de vicieuze cirkel doorbroken wordt. Veerle Koenen is stem Praatcoach en gespecialiseerd op dit gebied.

Logopedie voor volwassenen met CVA

Veel CVA patiënten voelen zich geïsoleerd, doordat taalproblemen de communicatie erg lastig maakt. Daarbij onderscheiden we:

 • Woordvinding
 • Afasie
 • Dysartrie

Bij woordvinding kunnen de juiste woorden niet 'gevonden' worden. Afasie is een taalprobleem waarbij de patiënt geen zinnen kan vormen en daardoor 'kromme zinnen' maakt. En Dysartrie is het weten wat je wilt zeggen, maar het motorisch niet gepland krijgen. Bij CVA is het belangrijkste doel van specialistische Praatcoaches Eline van Willigen en Maaike Hendriks om ervoor te zorgen dat de patiënt verstaanbaar is.

Logopedie voor volwassenen met Parkinson

Voor Parkinson patiënten die moeite hebben met kauwen, slikken en spreekvaardigheid en last hebben van speekselverlies kunnen wij veel betekenen. Wanneer het slikken moeizaam gaat, dan wil de patiënt doorgaans alleen nog maar thuis iets eten en drinken. Helemaal als er daarbij sprake is van speekselverlies. Daarnaast is het enorm frustrerend wanneer je niet kan verwoorden wat je bedoelt. Onze specialistische Praatcoach Maaike Hendriks is aangesloten bij Parkinson Net en richt de behandeling op verbeteringen op het sociale vlak, zodat de kwaliteit van leven kan verbeteren.

Neem contact op met Praatcoach voor het maken van een afspraak of om je vraag te stellen.Heeft u twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de Praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

 • De Praatjuf app is gratis
 • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
 • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
 • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf