Praatjuf
top-bar
x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf

Wat betekent een middenoorontsteking?

Als het gehoor zich herstelt, blijkt meestal dat de achterstand in de spraak- en taalontwikkeling ook ingehaald wordt. Dit inhalen kost echter wel kostbare tijd. Bovendien kunnen de spraak- en taalproblemen groter worden als het middenoor vaak ontstoken raakt. Logopedische therapie is dan van belang, ook om (latere) leermoeilijkheden op school te voorkomen.

In deze therapie traint Praatjuf het luisteren, de spraak en de taal zoveel mogelijk in een spelsituatie. De logopedist leert het kind dan bijvoorbeeld op speelse wijze om door de neus te ademen. Het ademen door de neus is onder meer belangrijk voor een juiste functie van het middenoor. Deze behandeling wordt meestal met goed resultaat beëindigd. Dit hangt af van de duur, de mate en de aard van het gehoorverlies.

Het onderzoek en de behandeling van spraak- en taalproblemen ten gevolge van middenoorproblemen worden als regel vergoed door de ziektekostenverzekeraars, na verwijzing door huisarts of medisch specialist.

Wat doet de logopedist?

'Doofheid op latere leeftijd' is doofheid die ontstaat na de voltooiing van de spraak- en taalontwikkeling. Iemand heeft dus gewoon leren spreken en de verstaanbaarheid van de spraak is ook goed. Doofheid op latere leeftijd is dus heel anders van aard dan de aangeboren doofheid of de doofheid die op zeer jonge leeftijd optreedt. Als volwassene met doofheid op latere leeftijd, dan komt hij/ zij bij Praatcoach.

Het gehoorverlies op latere leeftijd kan plotseling ontstaan, de zgn.  plotsdoofheid. Het gehoor kan ook geleidelijk verloren gaan en wordt dan 'laatdoofheid' genoemd. Dit laatste moet niet verward worden met de ouderdomsslechthorendheid, waarbij het gehoor slechter wordt door versnelde veroudering van het binnenoor.

Wanneer iemand op latere leeftijd doof wordt, heeft dat zeer ingrijpende gevolgen. Er ontstaan grote problemen in de communicatie, bij het zelfstandig functioneren en op het werk. Bij plotsdoofheid gebeurt dit soms van de ene op de andere dag. Er is een verleden als horende en het verlies van het gehoor wordt goed beseft. Soms is het met behulp van een hoortoestel nog wel mogelijk enig geluid waar te nemen, maar dit is niet genoeg om spraak te verstaan.

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf