Praatjuf
top-bar
x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf

Wat is communicatie en verstaanbaarheid bij meertalige volwassenen?

Bij communicatie tussen Nederlandstalige en anderstalige volwassenen is een goede kennis van de Nederlandse taal niet het enige belangrijke. Het verstaanbaar spreken en het in acht nemen van de geldende communicatieregels vormen een essentieel onderdeel van het communiceren in een andere taal. Volwassenen worden bij het Huis voor Logopedie, waar Praatjuf een onderdeel van is, behandeld door een Praatcoach logopedist.

Voor allochtone mensen die de Nederlandse taal leren, kan het verstaanbaar Nederlands spreken een probleem zijn. Tot zijn twaalfde jaar kan een mens accentloos een tweede taal leren spreken, vanaf twaalfjarige leeftijd is dit veel moeilijker.

Sommige Nederlandse klanken en klankcombinaties kunnen door mensen die het Nederlands als tweede taal leren, moeilijk worden uitgesproken. Het hangt af van de betreffende moedertaal welke Nederlandse klanken de moeilijkheden geven. De juiste toepassing van woordklemtonen, zinsklemtonen, zinsintonatie en zinsritme helpen de verstaanbaarheid vergroten.

Communicatie verloopt in elke cultuur volgens de eigen cultuurbepaalde regels en gedragscodes. In Nederland is het bijvoorbeeld beleefd iemand aan te kijken, in Aziatische landen is dat juist niet beleefd. Mensen kunnen zo onzeker zijn over het communiceren in het Nederlands, dat ze heel zacht of onduidelijk spreken of zelfs niets durven zeggen.

Sommige anderstaligen zijn het in hun moedertaal niet gewend om langere woorden of zinnen uit te spreken: hun adem is al 'op' als ze pas halverwege het woord of de zin zijn. Soms kunnen mensen lange woorden of zinsconstructies niet onthouden en dus niet goed uitspreken, omdat ze in de moedertaal gewend zijn om met korte woorden en zinnen te praten.

Wat doet de logopedist?

Praatcoach is deskundig in het begeleiden en verbeteren van de communicatie en verstaanbaarheid van meertalige volwassenen. De lessen Nederlands als tweede taal worden onder meer aangeboden op Regionale Opleidingen Centra, Internationale Schakelklassen en particuliere taalinstituten. De logopedist maakt deel uit van de sectie NT2 van deze instellingen. Praatcoach kan daarnaast ook zelf trainingen communicatie en verstaanbaar spreken verzorgen, zowel voor groepen als individuele cursisten.

Een belangrijke succesfactor is de steun van de directe familie/omgeving die de anderstalige steunt en aanmoedigt bij het leren van de Nederlandse taal. De logopedist kan ook dit proces begeleiden.

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf