Wat is een vertraagde spraakontwikkeling?

Er is sprake van een vertraagde spraakontwikkeling als een kind met praten duidelijk achterblijft bij zijn leeftijdgenootjes. 

Jonge kinderen beginnen op natuurlijke wijze te praten met onvolledige woorden, bijvoorbeeld 'toe' voor 'stoel'. Sommige kinderen blijven echter langer dan normaal dergelijke 'uitspraakfouten' maken. Dit kan de verstaanbaarheid zo beïnvloeden dat het kind zich niet duidelijk kan maken. Als een kind vijf jaar is, kan het de meeste klanken wel goed uitspreken.

Een vertraagde spraakontwikkeling kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. Er zijn bijvoorbeeld afwijkingen in de tong, lippen en/of het gehemelte. Neurologisch letsel, een verminderd gehoor of een verstandelijke handicap kunnen de spraakontwikkeling ook belemmeren. Soms is de oorzaak van de slechte verstaanbaarheid een zgn. verbale ontwikkelingsdyspraxie, een spraakstoornis die te maken heeft met de beweging van de mond. Het gebeurt echter vaak dat er geen duidelijke oorzaak gevonden wordt voor de vertraagde spraakontwikkeling.

Gewoonlijk zijn het de ouders/verzorgers die zich op zeker moment ongerust gaan maken over het praten van het kind, advies van een logopedist is dan zeker op zijn plaats. Als het kind zich gaat terugtrekken, omdat het niet begrepen wordt, moet eveneens deskundige hulp ingeroepen worden.

Een vertraagde spraakontwikkeling gaat vaak samen met een vertraagde taalontwikkeling, maar niet altijd.

Wat doet de logopedist?

Praatjuf onderzoekt welke stoornissen het praten van het kind beïnvloeden. Soms is daarbij onderzoek door een kinderarts of kno-arts nodig.

De logopedische behandeling is indirect en/of direct. Bij de 'indirecte' therapie instrueert en begeleidt Praatjuf de ouders of verzorgers bij de manier waarop ze het kind bij het spreken kunnen stimuleren. Bij de 'directe' logopedische behandeling staat de wisselwerking tussen het kind en de logopedist centraal.

Praatjuf gebruikt verschillende methoden en oefent op speelse wijze met het kind. Er worden luisteroefeningen gedaan waarbij het kind leert om minimale verschillen tussen woorden te onderscheiden. Het zelf correct uitspreken van voor het kind moeilijke klanken en klankcombinaties wordt ook geoefend. Soms krijgt het kind een cassettebandje mee om thuis te oefenen. Een vertraagde spraakontwikkeling kan goed behandeld worden; het resultaat hangt onder andere af van de oorzaak.

Het onderzoek en de behandeling van een vertraagde spraakontwikkeling worden als regel vergoed door de ziektekostenverzekeraars, na verwijzing door huisarts of medisch specialist.

Heeft u twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de Praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf