Praatjuf
top-bar
x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een wijze van ademhalen waarbij adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar zijn afgestemd. Meestal wordt er te snel of te diep geademd, waardoor er extra veel koolzuur (CO2) wordt uitgeademd. Het gevolg is dan dat het koolzuurgehalte in het bloed daalt en er een verandering in de zuurgraad van het bloed optreedt.

Een groot aantal lichamelijke reacties is dan het gevolg, zoals duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Meestal ervaren mensen deze symptomen als zeer beangstigend. Hyperventilatie kan optreden als een plotselinge aanval (acute vorm) en als een vrijwel constante manier van ademen (chronische vorm). Hyperventilatie komt voor bij kinderen en bij volwassenen.

Hyperventilatie hangt vaak samen met spanningen. Soms is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak, zoals betrokkenheid bij een verkeersongeval of het overlijden van een naaste. Vaak echter gaat het om mensen met gevoelens van onzekerheid en angst, mensen die niet goed kunnen omgaan met de vele uitdagingen van het leven.

Hyperventileren kan ook uitsluitend een verkeerde ademgewoonte zijn en komt vaak voor in combinatie met voortdurend door de mond ademen. Tenslotte kunnen hyperventilatieklachten ontstaan als iemand te snel en vrijwel zonder pauzes spreekt.

Wat doet de logopedist?

Praatjuf overziet alle voorwaarden voor het spreken en is daarom goed in staat om mensen met hyperventilatieklachten te behandelen. Samen met de cliënt wordt eerst de afwijkende wijze van ademen, en alles wat daarmee in verband staat, in kaart gebracht. Vervolgens wordt de hyperventilatie gericht behandeld. Bij zeer ernstige problemen verwijst de logopedist.

Tijdens de behandeling krijgen mensen inzicht in de problemen die met de hyperventilatieklachten samenhangen en leren ze  hoe ze deze kunnen oplossen. De logopedist leert de cliënt een functioneel en evenwichtig adempatroon toe te passen; in rust, tijdens spreken en bij andere lichamelijke inspanning.  Ook wordt geleerd een aanval van hyperventilatie af te breken. Algemene ontspanningsoefeningen maken deel uit van de behandeling.

Het onderzoek en de behandeling van hyperventilatie worden als regel vergoed door de ziektekostenverzekeraars, na verwijzing door huisarts of medisch specialist.

Heb je twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store
DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Kwaliteitsregister
NVLF Logo
Parkinson Net
Stichting Liz
Unik
Praatcoach
Werken bij Praatjuf