Wat is psychomotore retardatie?

Psychomotoriek is de verzamelnaam voor alle bewegingen die de psychische gesteldheid van iemand tonen: de gebaren, de gelaatsuitdrukking, de wijze van bewegen en de manier waarop iemand spreekt.

Soms verloopt de ontwikkeling van de psychomotoriek vertraagd, de zgn. psychomotore retardatie. Deze diagnose wordt vaak op zeer jonge leeftijd gesteld bij kinderen die zowel een lichamelijke als een geestelijke achterstand in de ontwikkeling hebben.

Bij psychomotore retardatie kunnen verschillende problemen ontstaan. Verstoorde mondbewegingen kunnen bijvoorbeeld moeilijkheden veroorzaken met eten en drinken. Het kind kan dan niet afbijten of kauwen, drinken uit een beker is vaak moeilijk.

Er kunnen ook problemen in de spraak- en taalontwikkeling ontstaan: het kind heeft de behoefte om iets te vertellen, maar kent de woorden niet. Soms begrijpt het kind niet wat er in zijn omgeving gebeurt en wat er gezegd wordt. Of het kind praat wel, maar is onverstaanbaar. Ouders herkennen dan de bepaalde klankcombinaties die het kind steeds herhaalt in specifieke situaties. In een ander geval kan het kind alleen met zijn gelaatsuitdrukking iets aan de omgeving duidelijk maken.

Als deze problemen niet tijdig onderkend worden, kunnen er gedragsproblemen en/of emotionele problemen ontstaan. Het is dus belangrijk zo vroeg mogelijk deskundige hulp in te roepen.

Wat doet de logopedist?

Praatjuf onderzoekt de mondbewegingen, de manier waarop gegeten en gedronken wordt, de spraak- en taalontwikkeling en de manier waarop het kind contact maakt. Aan de hand van dit onderzoek begeleidt de logopedist vervolgens zowel het kind als de ouders.

Tijdens deze begeleiding oefent Praatjuf bijvoorbeeld de mondbewegingen en de spraak met het kind. Het stimuleren van zijn taalontwikkeling kan eveneens onderdeel van de behandeling zijn. Ook kan de logopedist de ouders adviezen geven om het eten en drinken zo goed mogelijk te laten verlopen. Als resultaat van logopedische therapie verminderen of verdwijnen eet- en drinkproblemen en kan het kind zich uiten binnen zijn mogelijkheden.

Kinderen met de diagnose psychomotore retardatie komen vaak terecht in het speciaal onderwijs of gaan naar een kinderdagverblijf, waar meestal een logopedist aanwezig is.

Het onderzoek en de behandeling van psychomotore retardatie worden als regel vergoed door de ziektekostenverzekeraars, na verwijzing door huisarts of medisch specialist.

Heeft u twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de Praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf