Wat zijn keelklachten bij intensief stemgebruik?

Mensen die in het dagelijks leven hun stem intensief moeten gebruiken, bij spreken en/of zingen, kunnen keelklachten krijgen. Aangezien dit met name bij volwassenen speelt, is dit meer een onderwerp voor Praatcoach. Er is een kleine groep kinderen die met deze klachten te maken hebben, zij kunnen terecht bij Praatjuf. 

Intensief stemgebruik vermoeit namelijk de keel. Deze vermoeidheid kan zich over het hele lichaam uitbreiden, zodat de spreker/zanger zich aan het einde van de dag soms doodop voelt. Soms er is dan het gevoel dat een slijmpropje in de keel niet weggeslikt kan worden. De geïrriteerde keel kan ook branderig, pijnlijk of dichtgesnoerd aanvoelen. Deze klachten komen ook voor bij veelvuldig keelschrapen en kuchen.

Iedereen kan zulke keelklachten krijgen, bijvoorbeeld na hard en veel praten op een feest. De keelklachten zijn dan van tijdelijke aard. Als keelpijn na intensief stemgebruik echter regelmatig blijft voorkomen, kan daarvan zoveel hinder worden ondervonden dat de zin om te praten afneemt. Bovendien kunnen mensen met een spreekberoep op den duur stemklachten ontwikkelen: ze worden hees en kunnen hun stem niet meer gebruiken zoals ze willen.

Keelklachten bij intensief stemgebruik kunnen wijzen op een verkeerd gebruik van de stem. De kno-arts zal andere oorzaken uitsluiten.

Wat doet de logopedist?

Praatjuf verricht onderzoek naar de keelklachten van het kind, stelt de logopedische diagnose en maakt een behandelplan. In de behandeling besteedt de logopedist ook aandacht aan de lichaamshouding, de voorwaarde voor goed stemgebruik.

De logopedist en het kind werken samen aan de ademhaling (adembeweging en -ritme) en aan een ontspannen gebruik van de stem. Praatjuf beschikt hierbij over verschillende technieken en oefeningen. De logopedist geeft stemsparende adviezen, ook wel stemhygiënische adviezen genoemd.

Als het kind de stemsparende maatregelen ter harte neemt en zich de aangereikte technieken eigen maakt, kunnen de keel- en stemklachten geheel verdwijnen.

Het onderzoek en de behandeling van keelklachten bij intensief stemgebruik wordt als regel vergoed door de ziektekostenverzekeraars, na verwijzing door huisarts of medisch specialist.

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Unik
Werken bij Praatjuf
x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf