Weet wan­neer het zor­ge­lijk is als je zes­ja­ri­ge kind wei­nig praat

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 30 mei 2024
Weet wanneer het zorgelijk is als je zesjarige kind weinig praat

Donna merkte dat haar dochter Emma van zes jaar weinig praatte. Terwijl Emma's vriendinnetjes enthousiast verhalen vertelden, bleef Emma vaak stil. Donna maakte zich zorgen. Communicatie is cruciaal voor de ontwikkeling van een kind, dacht ze. Ze vroeg zich af of er iets mis was en of Emma hulp nodig had. 

Het is belangrijk om te weten wanneer het weinig praten van je kind zorgelijk wordt. Ontdek wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe logopedie kan helpen. Zo weet je wanneer het belangrijk is om actie te ondernemen en hoe jij je kind kan ondersteunen in de taalontwikkeling.


Weinig Praten: De ontwikkeling van taal bij kinderen

Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo. Sommige kinderen praten veel en sommige kinderen praten weinig. Er zijn mijlpalen die de meeste kinderen rond zes jaar bereiken. Deze mijlpalen zijn:

  • Het gebruik van volledige zinnen
  • Het vertellen van verhalen
  • Het stellen van vragen en geven van antwoorden
  • Het begrijpen en reageren op wat anderen zeggen

Als je kind weinig praat en deze mijlpalen niet bereikt, is het waardevol om verder te kijken. Om hulp in te schakelen. Weinig praten kan je kind namelijk beperken in de taalontwikkeling. Hierdoor kan je zoon/ dochter moeite krijgen om het leertempo op school bij te houden. En aangezien het lestempo hoog ligt, groeit een kleine achterstand al snel uit tot een grotere achterstand.

Dit zijn de 4 signalen dat weinig praten problemen op kunnen leveren

Er zijn verschillende tekenen die wijzen op problemen in de taalontwikkeling. Die erop kunnen duiden dat het weinig praten achterstand op kan gaan leveren. 

Dit zijn de 4 belangrijkste signalen van taalachterstand:

Weinig praten of geen volledige zinnen gebruiken: Als je kind voornamelijk losse woorden gebruikt, kan dit een teken zijn van een taalachterstand.

  • Moeite met begrijpen en volgen van instructies: Je kind begrijpt vaak niet wat je zegt.
  • Onbegrijpelijke spraak: Als anderen je kind moeilijk verstaan, kan er sprake zijn van een spraakprobleem.
  • Gebrek aan interesse in communiceren: Je kind neemt weinig initiatief om te praten.
  • Als je kind weinig praat en je herkent deze signalen, dan is het belangrijk om actie te ondernemen. 

Mogelijke oorzaken van spraak- en taalproblemen

Er zijn verschillende oorzaken voor spraak- en taalproblemen bij kinderen. Sommige kinderen hebben gehoorproblemen. Anderen hebben een ontwikkelingsstoornis zoals autisme. Soms ontbreekt de juiste stimulatie in de omgeving. Daarnaast kunnen neurologische problemen een rol spelen. Als je kind weinig praat, kan een van deze oorzaken een rol spelen. Vaak is er echter geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Wanneer is weinig praten een reden om een logopedist te raadplegen?

Een voorbeeld: Els en Mark waren bezorgd over hun zoon, Lucas. Op zesjarige leeftijd praatte hij nog steeds heel weinig. Terwijl zijn klasgenootjes druk babbelden, hield Lucas zich vaak stil. Na gesprekken met de leerkracht, besloten ze een logopedist in te schakelen. De logopedist stelde een diagnose en bevestigde dat extra hulp waardevol was voor de taalontwikkeling van Lucas. Door gerichte therapie en praktische adviezen voor thuis, begon Lucas langzaam maar zeker meer te praten. Zijn zelfvertrouwen groeide met de dag. 

Als jij je zorgen maakt over de taalontwikkeling van je kind en merkt dat hij of zij weinig praat, aarzel dan niet om een logopedist te raadplegen. Vroege behandeling kan een wereld van verschil maken voor je kind.

Wat kan je als ouder doen?

Als ouder kan je heel veel betekenen voor de ontwikkeling van je kind, bijvoorbeeld door samen te lezen. Dit helpt om nieuwe woorden en zinsstructuren te leren. Praat veel met je kind. Stel vragen en luister naar de antwoorden. Daag je kind uit om te vertellen, bijvoorbeeld als je samen de hond uitlaat, boodschappen doet, wandelt of fietst. Speel taalspelletjes zoals 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet'. Dit helpt de taalvaardigheid verbeteren. Vooral als je kind weinig praat, zijn deze activiteiten erg belangrijk.

Verhalen verzinnen: een creatieve boost voor taalontwikkeling

Een eenvoudige manier om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren, is door samen verhalen te verzinnen. Creëer bijvoorbeeld een verhaaltje tijdens het avondeten, waarbij ieder gezinslid om de beurt een zin toevoegt. Dit bevordert niet alleen de taalvaardigheid, maar stimuleert ook de creativiteit en fantasie van je kind. Door samen verhalen te verzinnen, maak je van taal een spel en een waardevolle activiteit, wat kan helpen om je kind aan te moedigen om meer te praten en zich uit te drukken.

Onderneem actie als je kind weinig praat

Als je kind van zes jaar weinig praat, is het belangrijk om actie te ondernemen. Door alert te zijn op de signalen en tijdig hulp in te schakelen, kan jij je kind helpen. Logopedie kan hierbij een waardevolle rol spelen. 

Maak je je zorgen omdat je kind weinig praat? Neem dan contact met ons op voor deskundig advies en begeleiding.


Heeft u twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling?

Download dan de Praatjuf app

Praatjuf Telefoon

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Binnen enkele minuten inzicht in taalontwikkeling

Gebruik de Praatjuf Logopedie Check App om eenvoudig en snel te onderzoeken of er sprake is van een spraak- of taalachterstand bij je kind.

  • De Praatjuf app is gratis
  • De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen
  • Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
  • Beschikbaar voor iPhone & Android smartphones

Je vindt onze app in de Store.

Play Store

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

x

Heb je een vraag? Bel ons! Bereikbaar van ma t/m vrijdag van 08:30 - 17:00

Praatjuf